Boje mají zastavit jednotky syrské armády i opozičních skupin. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dohodu o příměří označil za znamení naděje a vyzval účastníky konfliktu, aby ji dodržely.

Ruský prezident Vladimir Putin příměří považuje za krok, který povede k zastavení krveprolévání a bude příkladem spolupráce v boji s terorismem. Hovořil o něm telefonicky s americkým prezidentem Barackem Obamou a mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že je příměří příležitostí, z níž by měly USA vytěžit. Přiznal ale také, že bude těžké příměří dodržet.

Prezidentské potvrzení

Chúdža považuje vynětí An-Nusry z příměří za problém, protože útoky na ni mohou být zneužity k útokům na opozici i na civilisty v oblastech ovládaných opozicí. "An-Nusra je nejenom v Idlibu, ale také v Halabu, Damašku a na jihu. Pod záminkou útoků na ni se mohou dostat do palby také lidé z (opoziční) Syrské svobodné armády a civilisté," řekl.

"Bude-li příměří dodrženo, omezí se násilí, bude možné rozšířit distribuci humanitární pomoci a podpoří to politické řešení," řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

K dojednaným podmínkám patří, že "ukončení nepřátelských akcí se vztahuje na účastníky syrského konfliktu, kteří chtějí příměří dodržet". Tyto strany mají do pátečního poledne (11:00 SEČ) oznámit, že se k příměří připojují, a to buď Spojeným státům, nebo Rusku.

Pokud se podaří boje zastavit, bude možné obnovit i přerušené syrské rozhovory. Příměří bylo jednou z podmínek syrské opozice pro její účast v těchto rozhovorech. Za zprostředkování OSN byly zahájeny v lednu v Ženevě, ale 3. února je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura přerušil. Dnes řekl, že příměří umožní ženevské rozhovory obnovit. "Můžeme nyní velmi rychle obnovit politický proces, který je k ukončení konfliktu nezbytný. Syřané žádali svět po pětiletém konfliktu o dvě věci: zastavení násilí a přístup k potravinám a lékům," sdělil.

Příměří uvítalo Turecko, které je aktérem bojů. Místopředseda vlády Numan Kurtulmuş prohlásil, že doufá, že Rusko zastaví nálety, při nichž umírají civilisté. "Považujeme za možné, že příměří bude dosaženo. Doufáme, že nebude jako ta předchozí a že bude dodrženo. Doufáme také, že Rusko při svých náletech na Islámský stát nebude posílat letadla zabíjet nevinné lidi," řekl. Turecko si ale podle něj zachovává právo na obranu veškerého ohrožení na své hranici.

Opoziční vyjednávací komise (HNC), která vedla ženevská mírová jednání, dnes začala jednat v Rijádu o svém případném návratu do Ženevy. Podle mluvčího budou rijádská jednání trvat několik dní.

Rijád Hidžáb, který je koordinátorem opozice, řekl, že povstalci "v principu" s dohodou souhlasí. Vyzval Rusko, Írán a syrskou vládu, aby zastavily útoky, ukončily blokády měst a aby vláda propustila vězně.