Američtí vojáci budou cvičit spolu se svými norskými kolegy na základně Vaernes nedaleko Trondheimu. Společný výcvik podle Osla "posílí schopnost obrany i spolupráce s partnerem z NATO". Norská ministryně obrany Ine Eriksenová Söreidová rovněž zdůraznila, že nepůjde o vytvoření stálé základny USA v zemi, vojáci se budou po čase střídat.

Rozhodnutí vlády má řadu kritiků, kteří se obávají zhoršení vztahů s Ruskem, s nímž Norsko sdílí téměř 200kilometrovou hranici. Moskva by vyslání amerických vojáků do Norska mohla podle mnohých vnímat jako provokaci.

"Vzhledem k několika vyjádřením ze strany Norska, že se necítí být Ruskem ohroženo, bychom rádi porozuměli tomu, proč Norsko usiluje o zvýšení svého vojenského potenciálu rozmístěním amerických jednotek (na základně Vaernes)," uvedl v reakci na dřívější zprávy o vyslání vojáků USA do Norska ruský velvyslanec v Oslu Maksim Gurov.

Norsko se v roce 1949 stalo zakládajícím členem Severoatlantické aliance, v rámci které s USA spolupracuje. Aby uklidnilo Sovětský svaz, zavázalo se tehdy, že nedovolí cizím vojskům vstup na své území. Později ale tento závazek zmírnilo, aby umožnilo společná vojenská cvičení se zahraničními armádami na norském území.