Americké ministerstvo zahraničí krok zdůvodnilo tím, že fond "podporuje či se podílí na řízení programu nucených potratů a nedobrovolné sterilizace". Podle agentury Reuters jde o první ze slíbených kroků prezidenta Donalda Trumpa, který je odpůrcem potratů a chce omezit americké financování programů OSN.

Výbuch v petrohradském metru
Útok v ruském metru: podezřelým je Kyrgyz. Počet obětí stoupl na čtrnáct

Trump po lednovém nástupu do funkce vyhlásil, že hodlá snížit finance pro americkou diplomacii a zahraniční pomoc o 28 procent, na čemž se má podílet omezení podpory pro fondy OSN, jejichž jsou USA zásadním přispěvatelem.

"Podpora, kterou jsme dlouhá léta dostávali od americké vlády i obyvatel zachránila desetitisíce matek před smrtí či postižením, kterým šlo předejít, což bylo zvláště patrné během současné rychle se rozvíjející globální humanitární krize," uvedl fond v prohlášení reagujícím na zprávu amerického ministerstva.

Roman Polanski.
Americký soud odmítl ukončit Polanského případ "znásilnění"

Tvrzení, že fond podporuje nucené potraty či násilné sterilizace, se podle prohlášení nezakládá na pravdě.

Zahraniční vlády přispívají do fondů OSN dobrovolně. USA byly v posledních letech mezi čtyřmi nejvýznamnějšími dárci UNFPA, jemuž v roce 2015 přispěly částkou 75 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).

Ilustrační foto.
Polské lékárny nechtějí prodávat antikoncepci, kvůli víře