„Apelujeme na Rusko, aby uklidnilo krizi na Ukrajině a aby se ruské síly na Krymu vrátily zpět do kasáren, jak to vyžaduje smlouva o černomořské flotile," prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby. Odvetná opatření, které Pentagon vůči Rusku ohlásil, se vztahují na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

„Pozastavili jsme chystané obchodní a investiční schůzky s ruskou vládou, které byly součástí kroku k prohloubení komerčních a obchodních vztahů," citovala agentura Reuters prohlášení Úřadu obchodního zmocněnce USA.

Kvůli „hlubší izolaci" Ruska ze strany USA a jeho spojenců se v pondělí Obama sešel se svými bezpečnostními poradci, schůzka trvala přes dvě hodiny. Podle představitele Bílého domu má Rusko stále možnost situace na Krymu uklidnit, v opačném případě se bude muset potýkat s politickými a ekonomickými následky.

Ochrana ruských obyvatel

Washington intervenci ruských vojáků na jihoukrajinském Krymu označil za nepřijatelné porušení mezinárodního práva a opakovaně vyzval Kreml, aby své vojska stáhnul zpět na základnu v Sevastopolu, kterou má Rusko pronajatou od Ukrajiny. Moskva takový postup odmítá a tvrdí, že na Krymu zasáhla, aby ochránila ruské občany a tamní ruskojazyčné obyvatele před útoky nacionalistů.

Šéf zahraničního výboru amerického Senátu Robert Menendez v pondělí oznámil, že zákonodárci jednají s administrativou prezidenta Baracka Obamy o podobě sankcí vůči Rusku, v jednání jsou například návrhy na pozastavení vydávání víz určitým představitelům, ekonomická omezení či zmrazení majetku ruských institucí. Obdobně se chystá zareagovat i Evropská unie, která navrhuje pozastavit jednání s Ruskem o liberalizaci vízového režimu, pokud Moskva nepřispěje k „deeskalaci" vyhrocené situace.