"Popravdě mě trochu udivilo, že Donald Trump umí naslouchat, to jsem od něj nečekal," řekl před týdnem, po summitu zemí G20 v Hamburku, Vladimir Putin. Trump mu "poděkoval" slovy "pan Putin reaguje na argumenty partnera. Je to důležité a podle mě pozitivní".

Jeff
 Sessions.
Sessions nemusel mluvit o kontaktech s Rusy pravdu, naznačují zpravodajci

Sbližování obou státníků ovšem včera zatrhla americká Sněmovna reprezentantů, tedy aspoň na hospodářské bázi.

Jak uvedla agentura Reuters, Sněmovna reprezentantů, v níž mají většinu Trumpovi republikáni, odsouhlasila pokračování a zpřísnění sankcí vůči Moskvě, Teheránu a Pchjongjangu. Pro hlasovalo 419 zákonodárců, proti jen tři.

Zákonem se nyní bude zabývat Senát, v němž mají republikáni rovněž většinu. Prezident Trump se nechal slyšet, že neví, zda prodloužení sankcí podepíše. Jeho případné veto však mohou zákonodárci přehlasovat. 

Americký prezident Donald Trump.
Trump slaví triumf. Senát schválil zahájení debaty o zrušení Obamacare

Trump je dlouhodobě podezříván z nadstandardních kontaktů s Kremlem, z "nevhodných kontaktů" s Rusy čelí i jeho syn Donald Trump mladší a také zeť Jared Kushner. Oba se loni setkali s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou, která jim údajně nabízela kompromitující materiály na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

Americký prezident nedávno novinářům řekl, že ruského prezidenta pozve do Bílého domu, až nazraje správný čas.

Ilustrační foto
Donald Trump ukončil program CIA v Sýrii. Kvůli Rusku