"Velké množství turistů, kteří během letních měsíců navštíví Evropu, bude představovat velké terče pro teroristy plánující útoky na veřejná místa, zejména při příležitosti velkých akcí," upozornilo ministerstvo.

Americká diplomacie zvlášť varovala před možným útokem na evropský fotbalový šampionát, který bude v červnu a červenci hostit Francie. "Stadiony, fanouškovské zóny a prostory s přenosem zápasů fotbalového turnaje ve Francii a po celé Evropě jsou možným terčem teroristů, stejně jako i jiné velké evropské sportovní podniky a veřejná shromáždění," uvedlo ministerstvo.

Washington rovněž upozorňuje na možnost velkého soustředění lidí na Světovém dnu katolické mládeže, který je plánován na konec července v polském Krakově. Zúčastnit se ho má až 2,5 milionu osob. Američané jsou varováni, že polská infrastruktura může být v tomto období přetížená a bezpečnostní opatření mohou být rozsáhlejší.

Občané USA by měli být ostražití ve veřejných dopravních prostředcích, měli by se vyhnout přelidněným místům, řídit se příkazy místních úřadů, sledovat zprávy médií a udržovat trvalý kontakt s rodinou.

"Evropské úřady se dál snaží zajistit veřejnou bezpečnost a zmařit spiknutí teroristů. Úzce spolupracujeme s našimi spojenci a budeme s našimi evropskými partnery dál sdílet informace, které pomohou zjišťovat teroristické hrozby a čelit jim," praví se v americkém prohlášení.