Zdá se také, že směrnice se nebude týkat mladých přistěhovalců, kteří do USA přišli nelegálně jako děti. Memorandum, jak americká média upozorňují, ještě může pozměnit Bílý dům.

Prezident Donald Trump krátce po lednové inauguraci podepsal několik dekretů, které se otázkám migrace věnují. Jeden z nich, který zakazoval vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských zemí a který pozastavil azylové programy, soudy zablokovaly, Trump ale na tento týden ohlásil vydání nového nařízení, které vyhoví námitkám soudů.

Připravované memorandum ministerstva vnitřní bezpečnosti, jehož obsah chce Bílý dům podle deníku The Washington Post ještě upravit, určí federálním úřadům novou strategii a postup. Očekává se jasné zpřísnění podmínek.

Čtěte také: Trumpův první měsíc v Bílém domě provází řada sporných kauz

Z dob Obamovy administrativy například platí, že zrychlené deportace jsou využívány jen pro ty migranty bez dokladů, které pohraniční a cizinecká policie odhalí do vzdálenosti sto mil (161 kilometrů) od hranic a kteří v zemi pobývají méně než 14 dní. Podle memoranda, které Kelly podepsal, má být možné okamžitě deportovat i cizince, kteří v zemi žijí nelegálně až dva roky.

Ačkoli se zdá, že z deportací budou vyjmuti mladí přistěhovalci, kteří do USA přišli bez dokladů a bez doprovodu jako děti, trest zřejmě čeká na jejich rodiče, pokud se rodina ve Spojených státech opět spojila. Americké úřady v takovém případě chtějí rodiče stíhat za pašeráctví či převaděčství.

Přečtěte si: Prezident USA Trump znovu napadl média, prý jsou šiřiteli falešných zpráv