Exekutivní příkaz, který má nahradit lednový dekret zablokovaný americkými soudy, měl Trump vydat původně už předminulý týden. Nejprve byl odložen o týden, později až do dnešního dne. Podle posledních informace AP se ale zveřejnění dekretu očekává až "v příštích dnech".

Čtěte také: Trump představil svou vizi budoucnosti: zrušení Obamacare a výstavba zdi

Exekutivní příkaz, který má nahradit lednový dekret zablokovaný americkými soudy, měl Trump vydat původně už předminulý týden. Nejprve byl odložen o týden, později až do dnešního dne. Podle dnešní informace AP se ale zveřejnění dekretu očekává až "v příštích dnech".

Rozhodnutí o dalším odkladu problematického dekretu padlo v úterý pozdě večer, uvedla s odvoláním na vládní zdroje televize CNN. Trumpův parlamentní projev byl všeobecně příznivě přijat, a pokud by bylo nyní vydáno restriktivní protiimigrační nařízení, pozitivní dojem by to poškodilo, usoudil Bílý dům. "Chceme využít příznivější okamžik," uvedl zdroj americké televize.

Původní Trumpovo nařízení dočasně zastavovalo platnost všech amerických přistěhovaleckých programů a zakazovalo dočasně vstup do země občanům sedmi většinou muslimských států - Iráku, Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska. Když několik amerických soudů platnost dekretu zastavilo, rozhodl se Bílý dům připravit dokument nový.

Výjimka pro držitele zelených karet

Ze zákazu cestování z postižených arabských států v něm mají být vyjmuti držitelé trvalého pracovního povolení v USA, tedy takzvaných zelených karet, a rovněž osoby s americkým pasem. Ze seznamu postižených států má vypadnout Irák, ostatní země v něm podle AP zůstanou.

Sýrie už nemá být označena za stát, z něhož se přijímání nových uprchlíků zakazuje na neurčito. Přistěhovalecké programy mají být pro tento stát stejně jako pro ostatní zastaveny na 120 dnů. Nový dekret už nemá obsahovat formulaci o výjimce pro náboženské menšiny.

Irácký premiér Hajdar Abádí původní lednový dekret Bílého domu ostře kritizoval a pohrozil odvetou. Mnoho iráckých poslanců po vládě žádalo, aby Američanům zakázala vstup do země, přestože podobný krok by měl vážné následky pro boj s Islámským státem.

Nepřehlédněte: Z vraždy bratra severokorejského vůdce byly v Malajsii obviněny dvě ženy