Bild am Sonntag uvedl, že zemský kriminální úřad v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Amri určitý čas žil, před možností útoku varoval tamní ministerstvo vnitra. Uvedl také, že na základě dosavadních poznatků je možné předpovídat, že od Amriho vychází nebezpečí teroristického útoku ve formě (sebevražedného) atentátu. Jako důkaz pro podezření kriminalistům, kteří navrhli, aby byl Amri vypovězen do Tuniska, sloužila mimo jiné Amriho chatová komunikace.

Čtěte také: První letošní úspěch Merkelové ve volbách. CDU jasně uspěla v Sársku

Ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska, jehož šéf Ralf Jäger (SPD) je kvůli případu terčem kritiky, dnes uvedlo, že podle přesvědčení zemských i spolkových úřadů nebylo tehdy možné Amriho vyhostit. Situaci komplikovalo i to, že Tunisko dlouho odmítalo vydat Amrimu náhradní dokumenty.

Mladý Tunisan se v Německu zdržoval od roku 2015 převážně v Berlíně a Severním Porýní-Vestfálsku. Do spolkové republiky přišel z Itálie, kde předtím strávil několik let. Právě v Itálii ho několik dní po prosincovém útoku dostihli policisté. Když na ně zaútočil, zastřelili ho.

Nepřehlédněte: Islámský stát varuje před kolapsem přehrady Tabka, evakuuje Rakku