Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda Masooda někdo řídil, či zda útok naplánoval zcela sám. Podle listu Daily Mail byl ale ještě ve 14:37 místního času (15:37 SEČ) aktivní v aplikaci WhatsApp. O dvě minuty později přitom najel do lidí na mostě přes Temži a o čtyři minuty později jej zastřelil zasahující policista u budovy parlamentu. S kým atentátník komunikoval, zatím není jasné.

Čtěte také: Teroristé nás nezastraší, řekl Sobotka k londýnskému atentátu, Zeman vyčkává

K odpovědnosti za atentát se čtyřmi oběťmi se již přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát (IS), které se ale obvykle k útokům v západním světě hlásí.

Dvaapadesátiletý Masood se narodil v prosinci 1954 v Dartfordu v hrabství Kent jako Adrian Russell Ajao. Používal ale také jméno Adrian Elms. Podle stanice Sky News byl ženatý a měl tři děti. Jiné zdroje hovoří o dvou potomcích. Byl několikrát trestán, naposledy ale už v roce 2003. Žádný z jeho činů nesouvisel údajně s terorismem.

Podle serveru BBC noc před útokem Masood strávil na hotelu v jihoanglickém Brightonu. Ředitel hotelu Sabeur Tuomi ho označil za neobvykle otevřeného a přátelského hosta. Z hotelu se podle něj "v klidu odhlásil", přičemž se usmíval a vtipkoval.

Zdroj: Youtube

Nepřehlédněte: Britská policie pokračuje v raziích, zasahovala až ve Walesu

Při atentátu byli zraněni lidé z více než desítky zemí
Mezi čtyřmi oběťmi útoku jsou tři Britové a Američan. Policie dnes zveřejnila totožnost čtvrté oběti, která podlehla ve čtvrtek večer svým zraněním v nemocnici. Pátým mrtvým v důsledku středečního incidentu je útočník, kterého policie na místě zastřelila.

Mezi padesátkou zraněných, z nichž více než tři desítky musely být hospitalizovány, byli kromě Britů také tři studenti z Francie, dva Rumuni, čtyři Jihokorejci, dva Řekové a po jedné osobě z Německa, Polska, Irska, Číny, Itálie a Spojených států.

Žena, kterou náraz vozu řízeného britským teroristou Khalidem Masoodem smetl z Westminsterského mostu do vod Temže, byla Andreea Cristeaová z rumunského města Constantsa. Rumunské velvyslanectví v Londýně dnes uvedlo, že její zdravotní stav se začíná zlepšovat, je ale nadále vážný. Druhým zraněným Rumunem byl její přítel Andrei Burnaz, kterého už z nemocnice propustili. Podle britského tisku vyrazil pár do Londýna na výlet a Burnaz se chystal Cristeaovou v osudný den požádat o ruku.