Vláda oblasti Sin-ťiang uvedla, že bezpečnostní síly v okrese Ša-čche na vzdáleném jihu zastřelily 59 „teroristů" a 37 civilistů bylo při útocích zabito. Zranění utrpělo 13 civilistů a 215 podezřelých útočníků policie zadržela.

Úřady již v úterý sdělily, že ozbrojenci vyzbrojení noži provedli útoky ve dvou městech v regionu a útoky si vyžádaly desítky obětí. Podle Reuters ale není zřejmé, proč vláda s podrobnější bilancí otálela. Situaci přitom prakticky není možné nezávisle ověřit, protože návštěvy zahraničních novinářů jsou vzhledem k přísným bezpečnostním opatřením velmi složité.

„Byl to závažný teroristický útok, který má vazby na domácí a zahraniční teroristické organizace a byl organizovaný, předem promyšlený, pečlivě naplánovaný a zlý," uvedla podle Reuters regionální vláda.

Nerostné bohatství

Oblast Sin-ťiang zaujímá asi šestinu čínského území a je bohatá na ropu a zemní plyn. Region je zároveň domovem muslimské ujgurské menšiny, která se v minulosti opakovaně střetla s příslušníky etnika Chanů. Ti tvoří většinu obyvatel Číny a podle úřadů také drtivou většinu civilních obětí pondělních násilností.

Útoky se odehrály na konci muslimského postního měsíce ramadánu. Úřady se prý snažily donutit muslimy v Sin-ťiangu k tomu, aby si jej nevšímali. Organizace na ochranu práv Ujgurů podle serveru BBC tvrdí, že policie střílela na lidi, kteří demonstrovali proti ramadánovým zákrokům vůči muslimům.

Nejnovějším násilnostem v oblasti předcházel květnový sebevražedný atentát na tržišti v ujgurské metropoli Urumči, správním středisku Sin-ťiangu, který si vyžádal 43 mrtvých a zhruba sto zraněných. Ve středu byl zabit imám stojící v čele největší čínské mešity, která se nachází ve městě Kašgar v Sin-ťiangu. V pátek čínská policie zastřelila devět ozbrojenců v tomto regionu.

Úřady eskalaci násilí připisují ujgurským separatistům a zpřísnily bezpečnostní opatření v oblasti, kde si Ujgurové dlouhodobě stěžují na omezování své víry a kultury a na rozpínavost Chanů.