Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Uvaříme podle vašich receptů, slibují dětem školní jídelny

Bratislava – Slovenští žáci si budou moct v jídelnách pochutnávat na dobrotách jako od maminky. Počítá s tím projekt tamního ministerstva školství, které děti vyzývá, aby přinesli vlastní recepty na zdravá jídla.

15.2.2016 6 AKTUALIZOVÁNO 15.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

„Do projektu zapojujeme nejen žáky, ale i rodiče. Recepty budou sbírat vedoucí školních jídelen, po jejich posouzení se ty nejlepší objeví na jídelních lístcích. Děti tak dostanou jídla, která mají rády. Věříme, že se nám podaří zvýšit počet strávníků," řekla listu Pravda mluvčí košického magistrátu Linda Šnajdárová. Jídla by měla být bezmasá nebo se zeleninou, ministerstvo a zřizovatelé škol doufají, že tak podpoří zdravý životní styl dětí.

Recepty budou hodnotit odborníci na výživu, kteří budou zohledňovat zejména množství soli a cukru, podíl vlákniny nebo tuků. Vybrané recepty by pak mělo nakonec odsouhlasit ministerstvo školství.

Žáky má přitom motivovat nejen možnost zlepšení školního jídelníčku, ale i ceny, které dostanou autoři nejúspěšnějších receptů.

Ačkoliv projekt je teprve na začátku, některé kuchařky ze školních jídelen mají o úspěchu revolučního plánu své pochybnosti už teď.
„Dnešní děti nejsou z domova na zdravá zeleninová jídla zvyklé, ve škole by jedly jen omáčky. Na dopoledne si ovoce vezme málokdo, zato sušenky si většina z nich nosí," vylíčila například listu Pravda Mária Miková, která stojí v čele jedné školní jídelny v Košicích už 37 let.

Autor: Martin Dohnal

15.2.2016 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

RECENZE: Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení