Mladou ženu jménem Farchonde zbil na konci března dav v metropoli Kábul nejprve holemi a kamenoval ji. Poté byla shozena ze střechy domu a přejeta autem. Nakonec lidé její tělo zapálili a hodili do koryta řeky. Motivací brutálního činu bylo nařčení vznesené jedním z duchovních, podle něhož žena spálila výtisk koránu. Afghánský ministr vnitra krátce poté konstatoval, že žena byla nevinná.

Celkem 49 lidí nyní čelí obvinění za její smrt. Většina z 19 policistů je souzena kvůli tomu, že tragédii nezabránili, ačkoli jsou někteří podezřelí, že se na činu aktivně podíleli.

Krutá smrt vzbudila v afghánské společnosti většinou rozhořčení, ačkoli někteří duchovní zastávají názor, že pokud žena opravdu spálila svatou knihu islámu, svůj osud si zasloužila. Před soudem by v neděli měli vypovídat i vysocí policejní činitelé včetně náčelníka kábulského sboru.

Afghánský právní systém sice ústavou zaručuje ženám stejná práva jako mužům, v praxi však podle OSN bývají ženy diskriminovány a úřady je dostatečně nechrání před násilnými činy. Současná vláda prezidenta Ašrafa Ghaního přislíbila tuto praxi změnit.