Podle konzulky není vyloučeno, že jeden z možných útočníků, kteří zločin provedli, cestoval například s dvojící, jelikož v jejich terénním autě se západočeskou SPZ byla nalezena automatická zbraň a zásobník. Policie je přesvědčena o tom, že nešlo o teroristický čin, nýbrž o loupežnou vraždu.

Kladenskému deníku se podařilo zjistit, že jednou z obětí je matka sedmnáctileté dcery, která ve vesnici u Slaného žila v rodinném domě společně i se svým otcem.

„Je to obrovská tragédie a šok pro nás pro všechny. Nemohu tomu vůbec uvěřit. Dcera odjela se svým přítelem na dovolenou v půli minulého týdne. Už tam spolu byli vloni a moc se jim líbilo, takže si udělali podobný výlet znovu.

Podrobnosti, ale nevím, to víte, dospělá dcera se tátovi moc nesvěřuje," řekl zarmoucený otec. Dodal, že informaci o tom, co se stalo, dostal v sobotu 4. července asi hodinu před polednem.

„Přijela sem policie a řekli mi, co se stalo. Ukázali mi nějaký krátký článek, bylo toho asi na půlce papíru. Více o tom nic nevím. Potom přijela vnučka, která se o vraždě svojí mámy dočetla na facebooku. Je to hrozné pro všechny. V dnešní době si člověk nemůže být jistý nikde na světě," dodal zdrcený otec.

S přítelem chodila dcera asi půldruhého roku. Vím, že byl mladší, byl od Plzně a pracoval snad u hasičů. Dcera působila jeden čas jako hosteska ve firmě v Praze a potom jako poradkyně úvěrové společnosti.

Policie vypsala odměnu

Albánská policie vypsala odměnu 30.000 eur (asi 814.000 Kč) za poskytnutí informací, které povedou k dopadení vrahů. V centru města Škodra, v jehož blízkosti se čin stal, se dnes na spontánním pietním shromáždění sešlo množství lidí. Zapalovali svíčky a vyjadřovali soustrast rodinám obětí. Jako barbarský čin vraždu odsoudil i předseda albánského parlamentu Ilir Meta.

Turisté byli zastřeleni v pátek na silnici v horské oblasti. Vrazi pak shodili auto do rokle, aby zločin vypadal jako nehoda. Policie už v souvislosti s vraždou vyslechla 30 lidí.

Totožnost zavražděných

Policie také podle agentury AFP uvedla, že se vedle vozidla s českou poznávací značkou našla útočná puška kalašnikov a deset nábojů. Dvojice byla na cestě za skupinou českých turistů v kempu u odlehlé vsi Theth, než byla asi 50 kilometrů od cíle přepadena. Policie totožnost zavražděných zná, zjistila ji z dokladů. Celá jména obětí se objevila i v zahraničních médiích.

Na Facebooku po incidentu vznikla stránka AlbaniansSaySo­rryToCzechPeo­ple (Albánci se Čechům omlouvají). „Neexistují slova, která by vyjádřila naši omluvu. Pro tu zvěř, která takový strašný čin spáchala, také nemáme slov," zní jeden z příspěvků. Bývalý albánský prezident a premiér Sali Berisha vyjádřil na Facebooku soustra