Zejména v USA volby zatím provází značný zájem. V New Yorku už odevzdalo svůj hlas 105 Čechů, přičemž téměř polovina přišla s voličským průkazem, protože nebyli místní, řekl generální konzul v New Yorku Martin Dvořák. Volební účast je zatím podle Dvořáka jen o deset procent nižší než při nedávných prezidentských volbách, což je prý příjemné překvapení.

Až 70 voličů

Hned po otevření volební místnosti odvolila v New Yorku jako první bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová.

V Chicagu během prvního dne využilo svého volebního práva 38 českých občanů, včetně biskupa Václava Malého. Jen šest lidí hlasovalo na voličský průkaz, řekla konzulka Milana Ličková. Volební účast je zatím ve třetím nejlidnatějším městě USA srovnatelná s prezidentskými volbami. Celkově by podle odhadu konzulky mohlo přijít k českým volbám v Chicagu na 70 lidí, což by byla nadpoloviční většina krajanů zapsaných na voličském seznamu.

Ve Washingtonu, v New Yorku, v Chicagu a v Los Angeles první den odevzdalo svůj hlas dohromady přes 200 voličů, z nich téměř polovina na voličský průkaz, shrnul tajemník českého velvyslanectví ve Washingtonu Martin Pizinger.

Slabší je dosavadní účast v kanadském Torontu, kde je na voličském seznamu zapsáno kolem 330 Čechů: zatím jich přišlo volit 33. Podle konzula Petra Pospíšila to je srovnatelné s prvním kolem prezidentské volby.

Natáčení Šumné stopy

Čeští občané mají možnost hlasovat také v argentinském hlavním městě Buenos Aires. Konzul Milan Frola řekl, že zatím tam odvolilo 16 lidí ze stovky zapsané na voličském seznamu. Na volební průkazy hlasovali i architekt David Vávra a členové jeho televizního štábu, kteří v Argentině právě natáčejí další díl seriálu Šumné stopy. Frola předpokládá, že hlavním volebním dnem bude zřejmě dnešek.

I v brazilském hlavním městě volili jen jednotlivci: ve čtvrtek hlasovalo osm lidí ze 24 zapsaných. Zhruba stejný počet voličů očekává konzul Viktor Dolista také dnes.

Volební místnosti byly na americkém kontinentu otevřeny do čtvrtečních 21:00 místního času. Volby tu začaly o den dříve kvůli velkému časovému posunu. Jinak by bylo nutné po ukončení hlasování v Česku čekat devět hodin se zveřejňováním výsledků na to, až jako poslední skončí hlasování i na generálním konzulátu v Los Angeles.

Čeští vojáci

Volební štafeta se během dneška z USA přesune podle časových pásem do Austrálie a Asie a skončí v Evropě a na africkém kontinentu, kde se dnes bude hlasovat stejně jako v Česku od 14:00 SELČ.

Volební místnosti v rámci českých parlamentních voleb jsou na 104 místech ve světě, a to převážně na českých velvyslanectvích nebo také ve městech, kde působí čeští vojáci. Specialitou je volební místnost v japonském Kjótu pro členy České filharmonie, kteří jsou na koncertním turné.

Možnost ovlivnit složení dolní komory českého parlamentu mají čeští občané, kteří trvale žijí nebo jen dočasně pobývají v cizině kvůli práci, studiu nebo rekreaci. K volbám v zahraničí se zapsalo do voličských seznamů 7989 Čechů. Tento počet se ale podobně jako při minulých volbách zvyšuje o ty, kteří jdou hlasovat s voličským průkazem.