Zprávu si vedení města loni nechalo vypracovat poté, co policie vyšetřovala a zatkla pět místních mužů pro podezření, že sexuálně zneužívali mladé dívky.

Podezření, že se ve městě zneužívá hodně dětí, se objevila již v letech 2002 a 2006 a byly o tom vypracovány tři úřední zprávy; policie k tomu ale tehdy přistupovala liknavě, řekla autorka nové zprávy.

První z předchozích zpráv byla smetena ze stolu, protože policejní důstojníci údajům odmítali uvěřit. Ostatní dvě zprávy byly podle Jayové ignorovány.

"Kolektivní pochybení politiků a policejního vedení je očividné. Od začátku bylo stále jasnější, že sexuální zneužívání dětí bylo v Rotherhamu vážný problém," řekla na tiskové konferenci bývalá vedoucí sociální poradkyně skotské vlády Jayová. Městská rada podle ní věc podcenila, nespojila se a nejednala s místní pákistánskou obcí.

Ve zprávě uvedla, že mnozí policisté se obávali obvinění z rasismu, kdyby se snažili něco podobného dokázat podezřelým asijského původu.

Šéf městské rady od roku 2003 Roger Stone podal po zveřejnění zprávy demisi. "Myslím, že je jedině správné, abych jako lídr vzal na sebe odpovědnost za tak jasně popsaná selhání," prohlásil politik. Omluvil se všem obětem, které úřady nedokázaly ochránit před sexuálním zneužíváním.

Násilníci některé děti polili benzínem a hrozili jim upálením, pokud nebudou poslušné. Hrozili jim také zbraněmi, nebo je nutili se dívat na nějaké zvlášť brutální znásilnění s pohrůžkou, že to stejné může postihnout i je, pokud o svém zneužívání někomu řeknou, dodala Jayová.