Jde o pozůstatky muže, několik stránek deníku a několik drobných předmětů. Bylo to oznámeno v Moskvě.

„Není pochyby, že kostra a stránky z deníku, které jsme objevili koncem července na souostroví Františka Josefa, jsou zbytky expedice Georgije Brusilova, kterou jsme považovali za ztracenu,“ řekl Oleg Prodan, vedoucí týmu, který se letos po stopách expedice vydal.

Brusilov vyplul v roce 1912 na lodi Svatá Anna z Petrohradu s cílem poprvé proplout severními moři až do Vladivostoku na ruském Dálném východě. Loď se ale po dvou letech dostala do ledového zajetí v Karském moři a 11 z 24 členů posádky ji opustilo a pokusilo se dostat na pevnou zem. Podařilo se to jen dvěma, včetně navigátora Valeriana Albanova. Oba došli na Zemi Františka Josefa. Osud lodi je neznámý.

„Nevěděli jsme nic o dalších členech posádky, kteří šli s Albanovem,“ řekl Prodan. Jeho tým sledoval trasu skupiny a stopy po ní našel už pátý den. Kromě pozůstatků muže, které byly podle Prodana nalezeny zřejmě díky tání ledovce, byly nalezeny také hodinky, lžička, sněžnice, nůž a pár slunečních brýlí vyrobených mechanikem lodi ze spodků lahví od rumu.

Čtyři stránky deníku datované rokem 1913 líčí život na palubě lodi.

Albanovovy paměti byly zveřejněny v roce 1917. Sovětský spisovatel Venjamin Kaverin podle nich napsal knihu Dva kapitáni, která byla svého času nesmírně populární, dočkala se v SSSR 42 vydání a byla dvakrát zfilmována.