Ozbrojenci byli zabiti ve svém úkrytu, dvoupodlažní budově na předměstí bangladéšské metropole. Byl mezi nimi i v Bangladéši narozený kanadský občan Tamim Ahmed Chowdhury, který podle všeho naplánoval útok v Dháce. Mezi oběťmi byli tehdy zejména italští a japonští turisté.

Zabití radikálové patří ke skupině Džumatul Mudžáhidín (Shromáždění svatých bojovníků). Ta je v Bangladéši zakázaná od roku 2005, kdy provedla řadu atentátů s oběťmi na životech.

Oblíbenou kavárnu v diplomatické čtvrti přepadla 1. července skupina ozbrojenců, kteří cizince uvnitř začali držet jako rukojmí. Policisté a vojáci podnikli po 12 hodinách osvobozovací operaci, při které zahynulo 22 lidí. Útočníci některé z rukojmích podřezali.

Bangladéšská policie od té doby po dalších radikálech a organizátorech útoku pátrala po celé zemi. Chowdhuryho úkryt prý objevili na základě tipu od veřejnosti. Když se policisté k domu přiblížili, ozvala se střelba, kterou příslušníci bezpečnostních složek opětovali.

K červencovému útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát (IS), bangladéšské úřady to ale odmítly s tím, že šlo o akci právě skupiny Džumatul Mudžáhidín. Bojovníci IS podle úřadu v Bangladéši neoperují.