Dnes obviněného muže prokuratura identifikovala jako belgického občana Aboubakera Diopa, který se narodil v roce 1970. Jeho třiačtyřicetiletý bratr Hicham Diop, který ve středu pobodal v Bruselu jednoho policistu a jednu policistku, byl podle belgických médií do roku 2009 vojákem belgické armády. V roce 2004 kandidoval v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která mezitím zanikla.

Bodná zranění podle belgických úřadů napadené policisty neohrozila na životě. Z nemocnice byli muž i žena propuštěni ještě týž den do domácího ošetření.

Incident oživil v Belgii obavy z dalších atentátů. V březnu islamisté na bruselském letišti Zaventem a v metru zabili 32 lidí a více než 300 dalších zranili. V srpnu v belgickém Charleroi policie zastřelila muže, který mačetou vážně zranil dvě policistky za pokřiku Alláhu akbar (Bůh je veliký). V září napadl nožem jeden muž arabského původu další dva policisty v bruselské čtvrti Molenbeek, která je považována za baštu radikálního islámu v Belgii.

Z Moleenbeku pocházelo také několik pachatelů pařížských atentátů z loňského 13. listopadu, které si vyžádaly 130 obětí. Dnes belgická justice propustila podmínečně na svobodu jednoho z mužů podezřelých z podílu na útocích. Abdoullah C. zadržený loni na konci prosince čelí obvinění z účasti na činnosti teroristické skupiny. Byl údajně v kontaktu se sestřenicí pravděpodobného strůjce atentátů Abdelhamida Abaaouda Hasnou Aitboulahcenovou, která zemřela krátce po atentátech při policejní razii na pařížském předměstí Saint-Denis.