Eutanazii povoluje v Belgii zákon od roku 2002, ale týká se jen dospělých pacientů. „Každé rozhodnutí o ukončení života je aktem lidskosti, který připadá v úvahu jen jako úplně poslední řešení. Proč připravovat nezletilce o tuto nejzazší možnost?" ptá se v otevřeném dopise na adresu poslanců 16 dětských lékařů.

Podle nejnovějšího průzkumu jsou dvě třetiny Belgičanů pro rozšíření zákona o eutanazii na osoby mladší 18 let. Příslušný návrh je na stole, ale nemá zatím v parlamentu potřebnou většinu, i když ho podporuje většina hlavních stran. Očekává se, že parlament dříve či později novelu schválí, asi příští rok.

V rozporu s lidskostí

Katoličtí, protestantští, pravoslavní, muslimští a židovští představitelé dnes v prohlášení uvedli, že je toto prosazované zákonné opatření velmi zneklidňuje. Podle nich je v rozporu s lidskostí. „Navrhovat, aby nezletilci mohli rozhodovat o své vlastní eutanazii, je způsob, jak pokřivit jejich soudnost, a tím jejich svobodu," uvedly církve.

Loni v Belgii zemřelo pomocí eutanazie oficiálně 1432 lidí, což představuje dvě procenta všech úmrtí v zemi.

Asistovaná sebevražda prováděná lékaři na žádost vážně nemocného je legální jen ve čtyřech evropských zemích, ve zmíněné Belgii a dále v Nizozemsku, Švýcarsku a v Lucembursku. V České republice je eutanazie nelegální, ale český zákon připouští, že vůči neodvratitelné a bezprostředně očekávané smrti nemá být cílem lékařova jednání prodlužovat život za každou cenu.