Takzvaný Tichý pochod začal v pátek kolem páté hodiny odpolední tím, že se vysokoškoláci vydali od budovy Univerzity Komenského na Náměstí Slovenského národního povstání, kde zapálili svíčky na památku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, úkladně zavražděných přibližně před měsícem v obci Veľká Mača. Odtud se davy přesunuly na Námestie SNP.

Podle deníku SME se počet účastníků odhaduje na 15 tisíc. Pietní akce se konaly i v dalších slovenských městech.

Demonstrace na Slovensku
Organizátoři zrušili protesty Za slušné Slovensko v Bratislavě

Ve čtvrtek zrušili organizátoři původně avizované páteční shromáždění Za slušné Slovensko. Jako důvod uvedli, že prezident Andrej Kiska už jmenoval novou vládu, což bylo základním požadavkem protestantů.

„Nikam neodcházíme a budeme pozorně sledovat systémové změny, k nimž se nová vláda přihlásila,“ napsali pořadatelé v oficiálním prohlášení.

Mnoho lidí přesto na sociálních sítích deklarovalo svůj zájem vyjít do ulic. Iniciativu převzali studenti vysokých škol, nesoucí při dnešním pochodu transparenty s nápisy jako „Nie je nám to jedno“.

Slovensko má novou vládu. Kiska jmenoval Pellegriniho premiérem

Poté, co bylo oznámeno, že je pochod skončen, zamířila více než tisícovka lidí k slovenskému parlamentu. Byl slyšet hvízdot a hesla „Gašpar dole“, „Túto vládu nechceme“, „Hanba“ či „Do basy“.

Předchozích shromáždění Za slušné Slovensko se v Bratislavě zúčastnilo nejvíce občanů od roku 1989. Řečníci požadovali důkladné a nezaujaté vyšetření dvojité vraždy a v souvislosti s tím i rekonstrukci vlády. Objevily se rovněž požadavky na předčasné volby a generální stávku.