Británie dosud odmítala souhlasit s veřejným vyšetřováním, o které žádala Litviněnkova vdova Marina. V době agentovy smrti panovalo obecné podezření, že roli v ní mohla hrát Moskva, která to vehementně odmítá. Případ poškozoval rusko-britské vztahy, čemuž se Londýn dlouho snažil bránit.

Zhodnocení role Ruska

Role ruského státu ve smrti ruského oponenta Litviněnka je ústředním bodem mého vyšetřování, prohlásil dnes na úvod veřejného šetření soudce Robert Owen, který ho povede a který byl už v roce 2006 koronerem případu. Tehdy prohlásil, že existují důkazy o podílu Ruska na vraždě, v neveřejném vyšetřování je však nesměl zohlednit.

Příští veřejné projednávání případu soudce stanovil na 5. září. Naplno by se však šetření mělo rozjet až začátkem roku 2015 a mělo by trvat celý příští rok. Owen však dnes uvedl, že některé závěry šetření mohou zůstat tajné kvůli tomu, že mohou souviset s utajovanými britskými dokumenty.

Veřejné vyšetřování

Nové vyšetřování přichází v době rostoucího napětí ve vztazích Británie a Ruska, zejména kvůli ukrajinské krizi. V reakci na katastrofu malajsijského letadla, které podle některých zdrojů nad východní Ukrajinou sestřelila ruská raketa, vyzval premiér David Cameron Evropskou unii k zostření sankcí uvalených na Rusko.

Vyšetřování Litviněnkova případu koronerem, které je jinak v britském soudnictví běžnou metodou zkoumání nevysvětlených úmrtí, se před osmi lety nesmělo dotknout tajných důkazů spojených s možnou rolí Ruska v zabití agenta.

Rozhodnutí vlády zahájit veřejné vyšetřování přivítala Marina Litviněnková. Ta se od manželovy smrti snažila přimět britské úřady k řádnému prošetření případu. V únoru na základě její žaloby londýnský Nejvyšší soud nařídil vládě, aby znovu zvážila své rozhodnutí nepřipustit veřejné prošetření vraždy. Vláda nedávno ženě vyhověla.

Litviněnko, který zemřel ve 43 letech, pracoval pro sovětskou či ruskou tajnou službu (KGB), později se ale stal kritikem Kremlu. Zemřel 23. listopadu 2006, asi tři týdny poté, co při schůzce s dalšími ruskými agenty v jednom londýnském hotelu vypil čaj údajně otrávený izotopem polonia 210.

Podle britské policie je hlavním podezřelým jeden z těchto agentů, Andrej Lugovoj. Moskva to ale popírá a Lugového, který se mezitím stal poslancem Státní dumy, odmítá vydat.