"Z dosavadních poznatků máme důvod se domnívat, že jde o teroristický čin," řekl novinářům bez upřesnění průběhu útoku a zmíněných předběžných poznatků z vyšetřování mluvčí federální prokuratury Eric Van Der Sypt. Ke zraněným policistům jen poznamenal, že jejich život není ohrožen a že stejně tak tomu je u zadrženého.

Veřejnoprávní stanice RTBF uvedla, že útočník bodl jednoho policistu do krku a druhého do břicha. Násilník utekl, ale brzy ho dopadli jiní policisté. Bránil se zatčení a zlomil nos jednomu policistovi, který útočníka nakonec střelil do nohy. Stalo se to krátce před polednem na bulváru Lambermont ve čtvrti Schaerbeek, kde žije mnoho muslimů. Hicham je poměrně běžné arabské jméno.

Média s odvoláním na justiční zdroje upřesnila, že Hicham D. je boxer a bývalý belgický voják. V armádě byl do roku 2009. Bezpečnostní síly ho zmiňují v některým bývalých případech terorismu. Udržoval podle nich kontakty s džihádisty, kteří odjeli z Belgie do Sýrie. V roce 2004 kandidoval pod jménem Hicham Diop v regionálních volbách za proislámskou stranu PCP, která již zanikla. Úřady přesto dnešního útočníka nevedly na seznamu nebezpečných osob, poznamenal deník La Dernière Heure.

Belgická metropole dnes také zažila sérii bombových poplachů, které vedly k evakuaci vlakových nádraží a sídla bruselské prokuratury. Zastavena byla v Bruselu dočasně nejen železniční doprava, ale také některé tramvajové linky. Poplachy se ukázaly jako plané. Vše se podle médií vrátilo k normálu kolem 14:30 SELČ.

Incidenty oživily obavy, že se do Belgie vrací terorismus. V březnu islamisté na bruselském letišti Zaventem a v metru zabili 32 lidí a více než 300 dalších zranili. V srpnu v belgickém Monsu policie zastřelila muže, který mačetou vážně zranil dva policisty za pokřiku 'Alláhu akbar' (Bůh je veliký). V září napadl nožem jeden muž arabského původu další dva policisty v bruselské čtvrti Molenbeek, která je považována za baštu radikálního islámu v Belgii.