Belgický premiér Charles Michel na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že panují obavy, že "by několik osob se zbraněmi a výbušninami mohlo zahájit útok… možná na několika místech". Dodal, že byla v této souvislosti přijata všechna nezbytná opatření. Platí minimálně do neděle, kdy bude situace znovu posouzena.

Zbraně teroristů policie našla ve čtvrti Molenbeek. Tento nález mohl být důvodem k přijetí mimořádných opatření nejvyššího stupně ohrožení v belgické metropoli.

V Bruselu je z rozhodnutí úřadů na celý den uzavřeno metro, hromadná povrchová doprava naopak jezdí normálně, s výjimkou tramvajových linek vedoucích pod zemí. Opatření se týká i víkendových fotbalových zápasů, které byly zrušeny.

Centrum Bruselu podle fotografií připomíná vojenskou základnu. na důležitých místech jsou rozmístěny těžce vyzbrojené policejní a vojenské hlídky. Střeženy jsou rovněž instituce EU, které v belgické metropoli sídlí.

Vážná hrozba

Čtvrtý, nejvyšší stupeň nebezpečí vyhlásilo v hlavním městě vládní krizové centrum OCAM, které působí při belgickém ministerstvu vnitra. Tento stupeň představuje "vážnou až bezprostřední" hrozbu. Třetí stupeň, který odpovídá "možné až pravděpodobné" hrozbě, platí pro zbytek území Belgie.

Centrum kvůli pokračujícímu vyšetřování nechtělo upřesnit, co konkrétně vedlo ke zvýšení stupně ohrožení. "Nemůžeme poskytnout více informací… Federální prokurátoři pokračují v práci," sdělil podle agentury Reuters mluvčí OCAM.

Opatření následovalo několik hodin poté, co byl obviněn z terorismu třetí člověk zadržený v Belgii v souvislosti s krvavými útoky, které se staly před týdnem v Paříži a které si vyžádaly 130 obětí na životech. Vyšetřování ukázalo, že atentáty měly vazbu i na síť islámských extremistů v Belgii.

Pátrání po Abdeslamovi

Policie rovněž intenzivně pátrá po Salahu Abdeslamovi, který se na teroristických útocích v Paříži údajně rovněž podílel a zřejmě se po nich vrátil do Bruselu. Policie ho prý cestou zastavila, ale nezadržela. Kvůli nebezpečí, které tento muž představuje, už bylo zrušeno přátelské fotbalové utkání mezi Belgií a Španělskem a podle úřadů budou odloženy i zápasy plánované na tento víkend.

Vládní krizové centrum vyzvalo obyvatele hlavního města, aby se vyhýbali místům s vysokou koncentrací lidí, například koncertům, vlakovým nádražím a letištím, hromadné dopravě, přeplněným nákupním střediskům i různým akcím, ať už se konají kdekoliv.

Krizové centrum také vyzvalo obyvatele, aby ozbrojeným složkám usnadnili bezpečnostní kontroly.

Naposledy byl nejvyšší stupeň pohotovosti vyhlášen na celém území Belgie od prosince 2007 do ledna 2008. Policie tehdy zadržela 14 osob, které měly v plánu vysvobodit vězněného teroristu. Kvůli opatření byly rovněž omezeny silvestrovské oslavy, Brusel tak byl tehdy ochuzen například o tradiční ohňostroj.