Před sídlem bulharského energetického regulátora DKEVR se dopoledne na výzvu odborů sešlo několik tisícovek horníků, energetiků a zaměstnanců železnic. Zástupci demonstrantů tvrdí, že chystaná sleva ve výši zhruba sedmi procent povede ke změnám kvót v rámci takzvaného energetického mixu, tedy podílu zdrojů energie, což vyústí v uzavření některých tepelných elektráren a uhelných dolů.

DKEVR v prohlášení odboráře ujistil, že v provozu zůstanou všechny tepelné elektrárny, neboť s nimi úřady v energetickém mixu nadále počítají. Demonstranti se poté za skandování hesla „vítězství" přesunuli před sídlo ministerstva energetiky.

Obyvatelé Varny nyní s napětím očekávají přislíbené středeční vystoupení Jordanova. Starosta již několik týdnů čelí tlaku veřejnosti, aby odstoupil. Před dvěma týdny se v tomto východobulharském městě na protest proti údajně zkorumpované radnici pokusil upálit šestatřicetiletý Plamen Goranov, těžkým zraněním nakonec v noci na pondělí podlehl. Goranova označila média za bulharského Jana Palacha.

Starostovo napojení na TIM

Jordanov, který byl nedávno do své funkce zvolen už počtvrté, je podle kritiků napojen na mocnou a zároveň neprůhlednou finanční skupinu TIM. Její jméno se objevilo v amerických důvěrných diplomatických dokumentech, které v listopadu 2010 zveřejnil server WikiLeaks. Tehdejší velvyslanec USA v Sofii James Pardew v nich označil skupinu TIM za „nového vůdce organizovaného zločinu v Bulharsku". Jordanov do čela radnice kandidoval za stranu Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova, před týdnem mu ale toto středopravé hnutí vyslovilo nedůvěru.

Aktivisty v celostátních demonstracích podporuje drtivá většina obyvatel, podle nedávného průzkumu Gallupova ústavu je to 92 procent Bulharů. Protesty nebyly namířeny jen proti Borisovově vládě, která pod tlakem rezignovala, ale proti všem politickým stranám, které se v minulosti potýkaly se skandály. Kritizován byl i prezident Rosen Plevneliev.