Hlavním obžalovaným je někdejší většinový akcionář CCB Cvetan Vasilev, který před trestním stíháním utekl do Srbska. Obžaloba čítající 5000 stran, která byla zveřejněna v pátek, ho viní ze "zneužití pravomoci a zpronevěry velkého rozsahu".

Spolupachatelů jsou v této kauze ale až čtyři desítky. Zodpovídat se před soudem budou mimo jiné i tři pracovníci bulharské centrální banky (BNB), kteří byli pověření dozorem nad provozem CCB. Obviňováni jsou z "trestného činu zanedbání povinností".

Čtěte také: Kde jsou miliardy pro Řeky? Po sedmi letech pomoci padají hlouběji do chudoby

Obžaloba zdůrazňuje, že spáchané zpronevěry "ohrozily stabilitu bankovního systému a finanční bezpečnost Bulharska" a dotkly se "celého hospodářství" země. Vasilev je viněn z účasti na 144 případech rozkrádání financí. Potíže jeho banky postihly tisíce soukromých klientů, podniků a různých institucí a organizací.

V červnu 2014 vyvolaly problémy CCB hromadnou paniku a urychlené vybírání úspor z účtů. Strach klientů při tom pomohly roznítit zprávy obviňující Vasileva z podezřelých obchodních transakcí, které šířila média vlastněná sokem Vasileva, mediálním magnátem Deljanem Peevským.

Vasilevovi, na něhož byl vydán evropský zatykač, hrozí v případě potvrzení jeho viny soudem deset až dvacet let vězení. Srbské úřady na žádost Bulharska o vydání obžalovaného k trestnímu stíhání podle AFP zatím nereagovaly.

Nepřehlédněte: Hrozba ruské invaze na Ukrajinu nepominula, varuje prezident Porošenko