Šestice mužů v kožešinových čapkách, bundách s nášivkou a kalhotách se širokými lampasy nejprve způsobila hotové srocení desítek novinářů, fotoreportérů a zvědavců u Běloruského nádraží a pak z podchodu pod Leningradským prospektem vyhnala trhovkyni, která se prý věnovala pouličnímu prodeji bez patřičného povolení.

Doufají ve finanční ohodnocení

Jeden z kozáků, který se novinářům představil jako Gennadij, se svěřil, že má za sebou 20 let služby u policie a teď doufá, že úřady přispějí na kozácké hlídkování i penězi. Na přelomu roku by se kozácké hlídky měly objevit ve všech čtvrtích více než desetimilionové metropole.

Sami Moskvané se podle nezávislé rozhlasové stanice Echo Moskvy stavějí k přítomnosti kozáků různě: jedni je vítají, jiní si naopak myslí, že jde jen o divadélko. Sama moskevské radnice si posléze postěžovala, že kozácká hlídka vyrazila do ulic bez pořádné koordinace, a připomněla, že kozáci smějí působit jen pod vedením policie.

Komunistická policie

Přes impozantní vzhled tradiční uniformy nemají současní kozáci o nic větší pravomoci než řadoví občané, čili při udržování pořádku nejsou rovni ani „lidovým družinám", což je soudobá obdoba někdejší pomocné stráže komunistické policie. Kozáci v Moskvě nesmějí být vyzbrojeni, ani nesmějí zadržovat narušitele pořádku. Zaměřit se hodlají hlavně na nelegální trhovce, opilé výtržníky či nesprávné parkování.

„Zatím je naší zbraní slovo. Budeme vysvětlovat a přesvědčovat," uvedl jeden z velitelů moskevských kozáků Igor Guličov. Věří však, že časem se kozáci domohou takového postavení, jaké mají třeba v Texasu místní „rangers", což je prý vlastně americká obdoba ruských hraničářů – kozáků. A ti by si od úřadů zasloužili nejen uznání, ale i kompetence a výplaty. „Jsme jako Chuck Norris," prohlašoval Guličov v narážce na hvězdu televizního seriálu Walker, Texas Ranger.

Přispěli k zadržení výtržníků

Guličovovi kozáci už od loňska hlídkují na jihovýchodě metropole, kde prý přispěli k zadržení 35 výtržníků. Rozšířit své působení se chystali od jarního skandálního vystoupení punkové skupiny Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele.

První kozáckou hlídku v centru města měl původně provázet uniformovaný policista, ale ten se brzy vytratil. „Celé to vypadalo směšně a hloupě," podělila se dojem z patroly rozhlasová stanice Kommersant FM.

Pogromy proti Židům

Kozáci původně sloužili k ochraně ruských hranic výměnou za výsady a svobody. S rozšiřováním impéria vznikala kozácká společenství a vojska v různých částech říše. V minulosti prosluli jak udatností v boji s Napoleonem, tak i pogromy proti Židům, jakož i vzpourami proti bolševikům. Za občanské války i později za druhé světové války bojovali na obou stranách. V současnosti se ke společenství hlásí na 650.000 Rusů. Nedávno vzniklá politická strana kozáků si klade za cíl podporovat Vladimira Putina a tradiční hodnoty.

První kozácké hlídky se před časem objevily v Krasnodarském kraji na jihu Ruska, a to se zaměřením hlavně na přistěhovalce z nedalekého Kavkazu, s nimiž často propukají konflikty.