Podle pověry, vycházející z tradiční čínské medicíny, ten, kdo o slunovratu zkonzumuje psí maso společně s liči, má větší šanci, že přežije další zimu. Maso má být co nejvíce čerstvé, proto jeho příprava včetně usmrcení psa probíhá na místě.

Proti tradičnímu festivalu protestovala řada aktivistů, hlavní protestní kampaně byly vedeny převážně cizinci z USA. Ve městě je kvůli protestům zvýšena přítomnost policie, ta zakázala vstup některým aktivistům do centra města.

Supermarket francouzského řetězce Carrefour v čínském Chongqingu
Carrefour v Číně vyřadil z prodeje psí maso, podlehl nátlaku ochránců

V minulých letech totiž docházelo ke střetům mezi stánkaři a aktivisty, kteří se snažili živé psy z klecí osvobodit.

Zastánci neobvyklého stravování argumentují, že nejlepšího přítele člověka zabíjejí humánní cestou. Jeho konzumace je prý srovnatelná s vepřovým, hovězím, nebo kuřecím. Nařčení aktivistů vnímají jako zasahování do místních tradic.

Podle kritiků jsou ale psi na festival dováženi v malých stísněných klecích a brutálně zavražděni a většina z nich jsou ukradení miláčci.

Vláda v Julinu opakovaně zdůrazňovala, že není pořadatelem festivalu a nemůže ho zakázat. Jíst a prodávat psí maso není v Číně ilegální.

Zdroj: Youtube

Na festivalu jsou k dostání i běžné potraviny, jako například vepřové koleno, hovězí jazyk, drůbež, ryby, zelenina a ovoce a především pak liči.

Nesouhlas s pojídáním psího se v posledních letech šíří v čínské společnosti v souvislosti s tím, jak stále více lidí chová psa jako domácího mazlíčka. V posledním roce bylo v Číně hlášeno 62 milionů psů chovaných jako mazlíčků.

Podle aktivistů bylo loni během desetidenního festivalu zabito a snědeno asi deset tisíc psů a koček.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Soutěž dívek v plavkách o stáž v Temelíně vyvolala kritiku
"Svlíkni se a dostaneš stáž." Soutěž ČEZ pro maturantky vyvolala kritiku