Samotné Muslimské bratrstvo soud zakázal již loni v září, ve svém verdiktu se však o jeho politickém křídle nijak nezmínil. Vyvolávalo to dojem, že se strana může i nadále podílet na politickém dění a kandidovat v parlamentních volbách, které by se v zemi měly konat ještě letos. Dnešní verdikt jí v tom ale zabránil.

Muslimské bratrstvo vládlo v Egyptě po roce 2011, kdy revoluce svrhla tehdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Do té doby bylo v Egyptě Muslimské bratrstvo jako politická strana zakázáno. Po Mubarakově pádu však bylo nejlépe zorganizované ze všech opozičních skupin a s přehledem vyhrálo volby. Prezidentem se roku 2012 stal jeho kandidát Muhammad Mursí. Zemi ale vedl podle zásad islamistů, tedy s důrazem na islám, což vedlo k četným protestům liberálních Egypťanů. Velká část Eygpťanů také vládě vyčítala nekompetentnost.

Egyptská armáda loni Mursího svrhla a proti bratrstvu rázně zakročila. Teď je skupina v Egyptě řazená k teroristickým organizacím, tisíce jejích členů a stoupenců jsou ve vězení a při procesech padají vysoké tresty včetně trestů smrti.