Abdal Azízovy rozhovory s Jammehem jsou patrně posledním pokusem vyjednat jeho odchod, napsala agentura Reuters. V případě, že Jammeh 19. ledna neodstoupí, pohrozily členské státy Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) vojenskou intervencí. Jednotky ECOWAS jsou již rozmístěny na hranicích Gambie, řekl velitel bloku.

Přečtěte si: V čele Gambie bude po 22 letech zástupce opozice, chce změnu kurzu

Barrow složí ve čtvrtek prezidentskou přísahu na neznámém místě, sdělil dnes jeho mluvčí novinářům v hlavním městě Banjul. Podle diplomatických zdrojů se tak může stát kdekoliv v Gambii nebo na gambijské ambasádě v zahraničí. Barrow je nyní v sousedním Senegalu.

Parlament dnes také potvrdil Jammeho vyhlášení výjimečného stavu. Hlava státu jej zdůvodnila tak, že se snaží předejít mocenskému vakuu v době, kdy bude o jeho výhradě k volebnímu výsledku rozhodovat nejvyšší soud.

Obyvatelé se nyní podle Jammeha musejí vyvarovat jakékoli neposlušnosti a násilí. Z Gambie prchají stovky lidí do Senegalu. V úterý rezignovali čtyři členové Jammeho kabinetu, včetně ministryně zahraničí, která opustila zemi.

Africká unie minulý týden oznámila, že Jammeho přestane uznávat jako legitimního vůdce Gambie v den, kdy vyprší jeho mandát. Britská cestovní kancelář Thomas Cook dnes uvedla, že ze země plánuje evakuovat téměř 1000 turistů. Gambie, která je bývalou britskou kolonií, získává peníze hlavně z turistiky a vývozu burských oříšků.

Gambie za půlstoletí poznala pouze dva prezidenty - Dawdu Jawaru a Jammeha, který se dostal k moci v roce 1994 pučem. Organizace na ochranu lidských práv jej obviňovaly ze smrti mnoha politických odpůrců a z potlačování médií či práv gayů a leseb.

Mohlo by Vás zajímat: Do Itálie připlulo dvakrát více nezletilých migrantů bez rodičů