Podle AI se Teheránem podporované polovojenské skupiny Hašíd Šábí se zbraněmi ze zásob irácké armády dopouštějí mimosoudních poprav, mučení, únosů a cíleného ničení majetku civilistů.

"Zahraniční dodavatelé zbraní, včetně USA, evropských zemí, Ruska a Íránu, si musí uvědomit, že všechny transfery zbraní do Iráku provází reálné nebezpečí, že skončí v rukou milic s dlouhou historií porušování lidských práv," řekl výzkumník AI Patrick Wilcken.

Čtěte také: Při pumovém útoku v severní Sýrii zahynulo nejméně 43 lidí

"Irácké úřady pomohly vyzbrojit a vybavit (tyto) milice a platit jejich mzdy - musí přestat tolerovat toto systematické závažné porušování lidských práv a válečné zločiny," dodal.

Mluvčí Hašíd Šábí tvrzení AI popřel na tiskové konferenci přenášené státní televizí. Zpráva AI podle něj obsahuje lži a záměrně pomlouvá oficiální vládní instituci.

AI se opírá o vlastní téměř dvou a půlletý terénní výzkum zahrnující fotografické a video důkazy spolu s rozhovory s desítkami bývalých vězňů, svědků, přeživších a příbuzných těch, co byli zabiti, zadrženi či zmizeli.

Hašíd Šábí loni v lednu kritizoval saúdskoarabský velvyslanec v Iráku Sámir Sabhan. Irácké ministerstvo zahraničí to označilo za porušení diplomatického protokolu.

Nenechte si ujít: Francouz ve službách islámského státu si vyslechl ortel: 10 let