Velký objev hlásí Univerzita v New Jersey, která při laboratorních testech vzorků italské půdy přišla na to, že určitý typ půdní bakterie dokáže zničit i bakterii MRSA, někdy také označovanou jako multirezistentní zlatý stafylokok, který je odolný proti mnoha druhům antibiotik. Pozitivní účinky tato látka vykazovala také na některé velmi odolné bakterie způsobující akutní zápaly plic.

Vedoucí výzkumu, molekulární biolog Richard Ebright působící v Rutgers University v New Jersey, uvedl, že tento průlomový objev lze srovnat s objevem léků na virus HIV nebo žloutenku typu C. Jedná se o takový druh bakterií, který se na rozdíl od ostatních snaží vyvíjet určitý mechanismus v ničení cizích buněk a zároveň dokáže udržet vlastní jádro biologického systému neporušené.

Získávání léčivých látek z půdy není však žádnou novinkou. Právě půda je totiž místem, kde byly objeveny mnohé z nejúspěšnějších antibiotik. Naposledy se tak stalo například v roce 2015, kdy byl objeven teixobaktin, antibiotikum, které působí mimo jiné na zlatého stafylokoka nebo na velké spektrum bakterií způsobujících tuberkulózu či bakterie způsobující onemocnění trávicího traktu. Právě od objevení teixobaktinu se očekává, že na jeho základě vznikne do 30 let zcela nová třída léků.

Klíště, ilustrační foto.
Aktivita klíšťat je na nejvyšším možném stupni. Chraňte se!

"Tento přístup screeningu vzorků půdy z celého světa měl svůj vzestup po druhé světové válce a největšího rozkvětu dosáhl v padesátých a šedesátých letech," dodal profesor Ebright. Již přes padesát let jsou tedy tyto vzorky považovány za hnědé zlato. Jedná se totiž o velkou naději pro lidi s onemocněními rezistentními vůči všem druhům antibiotik, které jim zatím byly podány. 

V současné době je látka testována na laboratorních myších a výsledky jsou velmi příznivé. Než se však dostane ke klinickýcm studiím, čeká ji ještě dlouhý proces testování. Ale skutečnost, že se u infikovaných myší projevila tak dobře, je dle Ebrighta dobrým východiskem k tomu, aby příznivě působila i na lidi. "U antibiotik a antivirotik jsou pokusy na obratlovcích velmi dobrým ukazatelem toho, jak budou posléze působit na člověka," dodal.

Francouzské zákaznice čtou údaje o složení kosmetických výrobků stále častěji a důkladněji
Pesticidy, dioxiny a další jedy v kosmetice. Francouzi zkontrolují tisíc výrobků