Ve středu má dvaatřicetiletý Bulhar stanout před soudem a má být podle policie obviněn z vraždy, spiknutí za účelem vraždy a nelegálního držení zbraně a munice. Až ve středu bude zveřejněno jeho jméno. Server Eyewitness News napsal, že obviněn bude také v souvislosti s vraždou Phumlaniho Ncubea. Tento Zimbabwan pro Krejčíře pracoval jako vymahač dluhů a zavražděn byl loni. V tomto případě jsou obviněni také Krejčíř a další tři lidé a soudní stání v toto procesu se bude konat v pátek.

Bulhara policie zadržela v pondělí večer, když se přišel sám přihlásit na policejní stanici v rámci podmínek kauce, na niž byl na svobodě v jiné kauze. „Policie se domnívá, že účetní byl Krejčířovou pravou rukou, zná podrobnosti a podílel se na všech Krejčířových údajných kriminálních aktivitách," řekl policejní mluvčí Solomon Makgale.

„Vyšetřovatelé na případu pracují a zjistili, že (zadržený Bulhar) je napojený na téměř všechny zločiny připisované Čechovi, takže s ním bude také podle toho naloženo," dodal.

Vraždy, únos a mučení

V JAR jsou nyní podle mluvčího proti Krejčířovi vedeny celkem tři procesy. Jeden má objasnit vraždu Ncubea. V dalším je Krejčíř a pět dalších lidí obviněno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat z něj informaci o jeho bratrovi. Tento muž přezdívaný Doktor byl podle prokuratury drogový kurýr, který pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a s drogami zmizel. Všichni obžalovaní vinu popřeli a proces byl v pondělí odročen na červenec.

Třetí proces se týká pokusu o vraždu vyšetřovatele Paula O'Sullivana a policisty Nkosany "Zabijáka" Ximby. V tomto případě je kromě Krejčíře obviněno šest dalších lidí.

Makgale řekl, že se vyšetřuje ještě čtvrtá kauza, která zatím není před soudem. Jde o vraždu Sama Issy, který zemřel loni v říjnu v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview. Tento obchodník libanonského původu byl Krejčířovým pobočníkem. Podle Makgaleho jsou všichni podezřelí už ve vazbě.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Krejčíř v JAR usiluje o azyl a je v odvolacím řízení. V ČR byl v roce 2012 odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. Jeho vydání do ČR brání právě nedořešené azylové řízení.