Celkem třináct vagonů sjelo z kolejí poblíž obce Gainford v provincii Alberta, která leží asi 80 kilometrů západně od Edmontonu. V devíti vagonech byl plyn, v těch zbylých ropa. Podle mluvčího kanadské železnice Louise-Antoina Paquina se poškodily tři vagony s plynem a vytékající surovina začala hořet. Na místě došlo i k výbuchu.

„Hoří nám tu vagony a ráno to vybouchlo. Hlavní věc teď je, aby se požár lidem na místě podařilo zkrotit," citovala agentura Reuters mluvčího samosprávy Carsona Millse. Hasiči se hlavně snaží zabránit tomu, aby oheň přeskočil na další části vlaku.

Vlak mířil z Edmontonu do Vancouveru a v Kanadě se po jeho vykolejení začalo mluvit o bezpečnosti přesunu hořlavých materiálů po železnici.

Kanada letos zažila velkou tragédii při vykolejení nákladního vlaku v provincii Quebec. Nákladnímu vlaku s více než sedmi desítkami cisteren s ropou se v červenci uvolnily brzdy, když stál odstavený bez strojvedoucího na kopci nad městečkem Lac-Mégantic. Požár způsobený výbuchem několika cisteren zničil desítky budov, zemřelo více než 40 lidí. Hasičům trvalo uhasit oheň téměř dva dny.