Sportovní události na počest narozenin zakladatele komunistického státu Kim Ir-sena se podle agentury AP zúčastnili běžci ze 16 zemí, Česká republika mezi nimi nakonec nebyla.

Maraton, kterému přihlížely davy diváků, se uskutečnil u příležitosti pondělního 101. výročí narození Kim Ir-sena. Běželo se tradičně na předměstí Pchjongjangu Mangjongde, které bývalo původně vesnicí, v níž se zakladatel a "první a věčný" vůdce stalinistického státu narodil a vyrůstal. Cílová rovinka byla na stadionu Kim Ir-sena pro několik desítek tisíc diváků.

Podle severokorejských médií byl letošní 26. maraton rozsáhlejší než v předchozích letech a nadšení mezi místními běžci a jejich trenéry bylo "větší než kdy předtím".
Běhu se podle dřívějších informací měli zúčastnit atleti ze zemí jako Ukrajina, Zimbabwe, Keňa, Etiopie a také asi 600 domácích borců. Jednoho zástupce měla původně mít i Česká republika. Dvojnásobný mistr republiky v maratonu Petr Pechek ale nakonec neodcestoval, protože mu letecká společnost ve světle aktuálních událostí zrušila let. Atlet novou letenku nesháněl a start oželel, byť všechny náklady měli hradit Severokorejci.

Narozeniny severokorejského zakladatele a velkého vůdce Kim Ir-sena, dědečka nynějšího nejvyššího severokorejského představitele Kim Čong-una, připadají na 15. dubna a obvykle se slaví velkou vojenskou přehlídkou.