Při střelbě byly podle velitele policie Andrije Kriščenka zraněny dvě osoby, z nichž jedna je Voroněnkovův strážce, jemuž se ale podařilo na útočníka vystřelit. Podle agentury Interfax byl zraněn také muž, který na exposlance střílel, a oba ranění byli převezeni do nemocnice.

Ukrajinský prezident řekl, že proradná "vražda Denise Voroněnkova v centru Kyjeva je činem státního terorismu ze strany Ruska, jež musel Voroněnkov opustit kvůli politickému obviňování". Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je toto nařčení "absurdní". Také bývalý ředitel ruské tajné služby FSB Nikolaj Kovaljov sdělil, že Rusko nemá s Voroněnkovou vraždou nic společného.

Porošenko rovněž prohlásil, že nepovažuje za náhodný souběh vraždy v Kyjevě s požárem muničního skladu u Charkova. Sklad s více než 130 tisíci tunami munice začal hořet v noci a z okolních vsí bylo nutné evakuovat na 20 tisíc lidí.

Čtěte také: Na východě Ukrajiny hoří sklad s tisíci tunami munice

Bývalý ruský poslanec Ilja Ponomarjov řekl, že byl Voroněnkov zabit, když mířil za ním na schůzku do hotelu. Ponomarjov v roce 2014 jako jediný hlasoval proti anexi Krymu. Přišel o poslaneckou imunitu a v roce 2015 byl obviněn z podílu na finančním podvodu.

Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov řekl, že je povinností Kyjeva zajistit rychlé a nezávislé vyšetření vraždy, aby se dále nešířily politické spekulace.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občanství z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií. V únoru kritizoval ruskou anexi Krymu a přirovnal poměry v Rusku k nacistickému Německu. Řekl také, že nejbližší spolupracovníci prezidenta Vladimira Putina s připojením Krymu k Ruské federaci nesouhlasili.

Ruská prokuratura bývalého poslance obvinila z podvodů. Podle Interfaxu může být vyšetřování Voroněnkova zastaveno, jedině až Moskva získá oficiální potvrzení zprávy o jeho smrti.

Čtěte také: Ukrajinci zakázali ruské zpěvačce cestu na Eurovizi v Kyjevě

Voroněnkov odešel na Ukrajinu loni v říjnu a vzdal se ruského občanství. Občanem Ukrajiny je od loňského prosince a od letošního února je na ruském i mezinárodním seznamu hledaných osob. Vypovídal také z vlastní iniciativy před ukrajinskými vyšetřovateli v kauze Viktora Janukovyče. Bývalý ukrajinský prezident, který byl sesazen v roce 2014 a žije v ruské emigraci, je v nepřítomnosti obviněn z velezrady a zneužívání moci.