VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maso z laboratoře? Není špatné, ale něco mu chybí, hodnotí ochutnavači

Londýn – Nizozemský vědec Mark Post v pondělí na veřejné ochutnávce v Londýně představil karbanátek z masa, které jeho tým z Maastrichtské univerzity laboratorně vypěstoval z kmenových buněk krávy. Podle první dvojice, která ho vyzkoušela, maso nebylo špatné, ale ještě mu něco chybělo.

5.8.2013 2
SDÍLEJ:

V Londýně se konala první ochutnávka masa z laboratoře.Foto: ČTK/AP

Vědci vyrobili karbanátek po pěti letech výzkumu. Post věří, že maso z laboratoře jednou přispěje k řešení potravinových krizí i k boji proti změnám klimatu. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) přitom odhaduje, že do roku 2050 se celosvětová spotřeba masa zdvojnásobí.

„Aby karbanátek uspěl, musí vypadat a chutnat jako opravdový," je si vědom Post.

Karbanátek, který byl vytvořen ze svalových buněk dvou krav, ochutnali dva dobrovolníci. Podával se v podobě hamburgeru, ochucený vaječným práškem, šafránem a šťávou z červené řepy. Jako první připravené jídlo ochutnali potravinoví kritici Hanni Rützlerová a Josh Schonwald.

„Má to docela výraznou chuť. Je blízká masu, ale není to tak šťavnaté. Konzistence je perfektní, ale chybí mi sůl a pepř," zhodnotila Rakušanka Rützlerová. „Pro mě to je maso," zněl konečný verdikt.

„V puse se chová jako maso. Chybí mi tuk, ale obecně má člověk pocit, že jí hamburger," řekl Schonwald, i když i jemu chybělo lepší ochucení.

Chuť? Nejmenší problém

„Je to velmi dobrý začátek," pochvaloval si Post. Podle expertů je přitom chuť masa tím nejmenším problémem. Dala by se případně vylepšit tím, že se z některých kmenových buněk vypěstují tukové.

Post a jeho kolegové vložili svalové buňky krávy do živného roztoku, aby se vytvořila svalová tkáň. Vznikla tak svalová vlákna, jichž bylo na 140gramový karbanátek potřeba zhruba 20.000. Projekt stál 250.000 eur (téměř 6,5 milionu korun).

Projekt podpořila také organizace na ochranu práv zvířat PETA. „Dokud existují lidé, kteří jsou ochotni zabít kuře, krávu nebo prase, aby měli jídlo, jsme všichni pro," řekla spoluzakladatelka organizace Ingrid Newkirková. „Místo, abychom miliony a miliardy (zvířat) zabíjeli, stačilo by k výrobě karbanátku nebo žebírka prostě naklonovat pár buněk," věří aktivistka.

Podle agentury AP ale bude zřejmě trvat léta, než se takové karbanátky objeví na pultech obchodů.

Autor: ČTK

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Petra Kvitová.
5

Půl milionu. Taková je už odměna za informace o útočníkovi na Kvitovou

Ilustrační foto.
29

EET a fitness: trenéry čeká existenční dilema, zákazníky fronty

Spíme málo. Trpíme proto nadváhou a depresemi

Spánek? Na ten jsem dlouho neměla čas, přiznává osmatřicetiletá manažerka Lenka Procházková. Snažila se totiž stihnout úplně všechno – práci si nosila domů, děti dirigovala hlavně přes telefon, k tomu se starala o nemohoucí rodiče. Během pracovního týdne strávila v posteli sotva pět hodin denně. Někdy musely stačit i čtyři hodiny. Dokud nepřišel zvrat.

AKTUALIZUJEME

Teror před britským parlamentem, potvrzeno: Zahynuli tři lidé a útočník

/SLEDUJEME ONLINE/ Muž najel na mostu u budovy parlamentu do lidí autem a čtyřicet jich zranil, celkem tři jeho útok nepřežili. Poté zasáhl policistu nožem. Bezprostředně po útoku jej policie zranila střelbou, které později podlehl. Skotský parlament kvůli útoku přerušil jednání o nezávislosti. Policie útok vyšetřuje jako teroristický čin. Mezi oběťmi nejsou Češi. 

EXKLUZIVNĚ

Babišovi nebudu dělat kašpárka, věří jeho nový poradce

Jeden z nejhlasitějších kritiků elektronické evidence tržeb začal radit jejímu duchovnímu otci Andreji Babišovi. Nebojí se autor Hlídače EET Michal Bláha, že ho ministr financí a šéf Hnutí ANO umlčí a zneužije v rámci předvolebního boje?

Vláda chce vyhnat divočáky z úkrytu. Z řepky a kukuřice

Zmenšit pole a zvýšit pokuty za nepovolený vstup do lesa. To jsou jedny z nejdiskutovanějších bodů novely zákona o myslivosti, který včera prosadil kabinet Bohuslava Sobotky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies