VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maso z laboratoře? Není špatné, ale něco mu chybí, hodnotí ochutnavači

Londýn – Nizozemský vědec Mark Post v pondělí na veřejné ochutnávce v Londýně představil karbanátek z masa, které jeho tým z Maastrichtské univerzity laboratorně vypěstoval z kmenových buněk krávy. Podle první dvojice, která ho vyzkoušela, maso nebylo špatné, ale ještě mu něco chybělo.

5.8.2013 2
SDÍLEJ:

V Londýně se konala první ochutnávka masa z laboratoře.Foto: ČTK/AP

Vědci vyrobili karbanátek po pěti letech výzkumu. Post věří, že maso z laboratoře jednou přispěje k řešení potravinových krizí i k boji proti změnám klimatu. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) přitom odhaduje, že do roku 2050 se celosvětová spotřeba masa zdvojnásobí.

„Aby karbanátek uspěl, musí vypadat a chutnat jako opravdový," je si vědom Post.

Karbanátek, který byl vytvořen ze svalových buněk dvou krav, ochutnali dva dobrovolníci. Podával se v podobě hamburgeru, ochucený vaječným práškem, šafránem a šťávou z červené řepy. Jako první připravené jídlo ochutnali potravinoví kritici Hanni Rützlerová a Josh Schonwald.

„Má to docela výraznou chuť. Je blízká masu, ale není to tak šťavnaté. Konzistence je perfektní, ale chybí mi sůl a pepř," zhodnotila Rakušanka Rützlerová. „Pro mě to je maso," zněl konečný verdikt.

„V puse se chová jako maso. Chybí mi tuk, ale obecně má člověk pocit, že jí hamburger," řekl Schonwald, i když i jemu chybělo lepší ochucení.

Chuť? Nejmenší problém

„Je to velmi dobrý začátek," pochvaloval si Post. Podle expertů je přitom chuť masa tím nejmenším problémem. Dala by se případně vylepšit tím, že se z některých kmenových buněk vypěstují tukové.

Post a jeho kolegové vložili svalové buňky krávy do živného roztoku, aby se vytvořila svalová tkáň. Vznikla tak svalová vlákna, jichž bylo na 140gramový karbanátek potřeba zhruba 20.000. Projekt stál 250.000 eur (téměř 6,5 milionu korun).

Projekt podpořila také organizace na ochranu práv zvířat PETA. „Dokud existují lidé, kteří jsou ochotni zabít kuře, krávu nebo prase, aby měli jídlo, jsme všichni pro," řekla spoluzakladatelka organizace Ingrid Newkirková. „Místo, abychom miliony a miliardy (zvířat) zabíjeli, stačilo by k výrobě karbanátku nebo žebírka prostě naklonovat pár buněk," věří aktivistka.

Podle agentury AP ale bude zřejmě trvat léta, než se takové karbanátky objeví na pultech obchodů.

Autor: ČTK

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
spolujízda, ilustrační foto
6

I když máte hlouběji do kapsy, dojedete tam, kam chcete

Petici, kterou sepsal  před dvěma týdny  Jiří Míka z Berouna,  už podepsaly tisíce lidí.
1 20

Pivaři chtějí výjimku ze zákona, sepsali petici

Láďa Hruška: Žádná z mých knih není obyčejná a vždy je převratná

/ROZHOVOR/ Nejradši hledá inspiraci mezi lidmi, třeba v hospodě, na ulici. Má k tomu dostatek příležitostí, denně se na něj obracejí lidé s dotazy, názory, postřehy. Rád si je vyslechne, sám sebe totiž považuje za průvodce pořadem, nikoli moderátora či profesionálního kuchaře. Emotivní introvert Láďa Hruška svou práci považuje za zábavu a koníčka. Rád překvapuje. I proto nedávno vydal knihu receptů a rad nazvanou Revoluce v grilování…

Nová fakta o buchlovské mumii. Nejde o tělo muže

/FOTOGALERIE/ K překvapivému odhalení dospěli vědci při zkoumání mumie ze sbírek hradu Buchlova. Zjistili totiž, že nejde o ostatky muže, jak bylo doposud prezentováno, nýbrž ženy.

Čínský disident byl propuštěn z vězení kvůli vážné nemoci

Čínský laureát Nobelovy ceny za mír a disident Liu Siao-po, jehož činy ocenila v minulosti i Česká republika, byl podmínečně propuštěn z vězení. Dne 25. května mu bylo diagnostikováno konečné stádium rakoviny jater. Jeho stav je velmi vážný. 

Buďte rychlí na zemi i na vodě. K tomuto Lamborghini dostanete rychlostní člun

Tento výhodný balíček auta a člunu ladí jak rychlostí, tak stylem. U jednoho floridského prodejce se totiž objevilo Lamborghini, ke kterému dostanete i stejně šílený a rychlý člun. Nabídce však odpovídá i cenovka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies