Krádež obrazů ze svého madridského bytu nahlásil devětapadesátiletý muž loni v červenci spolu se zmizením vzácných mincí a dalších cenných předmětů. Letos v únoru dostali vyšetřovatelé klíčovou informaci od soukromé firmy z Británie, která se zabývá hledáním zmizelých výtvarných děl.

Tuto firmu kontaktovala elektronickou poštou osoba z katalánského města Sitges u Barcelony s žádostí o konzultaci, zda daný obraz figuruje na seznamu hledaných děl. Analýza mailu a fotek poslaných firmě do Británie pak policisty přivedla až k domnělým pachatelům loupeže.

Bližší informace vyšetřovatelé neposkytli, neboť pokračuje pátrání po zmizelých dílech a případných dalších pachatelích.

Francis Bacon se narodil v irském Dublinu v roce 1909. Z jeho portrétů čiší bezradnost a smutek, jeho postavy jako by chtěly z obrazů vykřičet své deprese a odcizení se vnějšímu světu.

Bacon se často inspiroval i starými mistry, jejichž díla jezdil studovat do madridského muzea Prado. V Madridu také tento bohém, který se netajil svou homosexualitou, v roce 1992 zemřel.

Baconův obraz Tři studie Luciana Freuda se v roce 2013 prodal za 142 milionů dolarů (asi 3,4 miliardy korun) a do loňska byl historicky nejdražším obrazem prodaným v aukci.