Po rituálním obcházení svatyně Kaaby začal přesun těchto více než dvou milionů lidí do údolí Míná, kde se poutníci ubytují před čtvrtečním celodenním modlením na pahorku Arafát.

Mluvčí ministerstva vnitra generálmajor Mansúr Turkí řekl na tiskové konferenci, že na cestě do Míná je už 85 procent poutníků. Využívají k tomu autobusy i vlaky a někteří se vydali na asi pětikilometrovou cestu pěšky.

Spolu s davem se do Míná přemísťují také bezpečnostní složky, zdravotníci i zásobovači s potravinami. V rámci urychlení platí zákaz používat vozidla pro méně než 25 osob, osobní vozy k místu rituálů nesmějí vůbec.

Velitel policie Saad Chilajví na téže tiskové konferenci řekl, že policisté už v areálu Velké mešity poutníky seskupovali tak, aby do Míná postupovali ve dvou hlavních proudech. Jeho lidé prý jsou připraveni zajistit maximální bezpečnost při rituálním kamenování Satana, na něž dojde v pátek a v následujících dvou dnech. Ke třem dlouhým zdem, na něž poutníci budou házet oblázky, bude zakázáno brát zavazadla a lidem nebude povoleno uléhat jinde než ve stanových městečkách. V minulosti se právě při tomto rituálu vytvářely zácpy a lidé umírali.

Na organizaci přesunu poutníků dohlíží osobně ministr vnitra princ Ahmad ibn Abdal Azíz Saúd.

Počasí poutníkům přeje

V údolí Míná vane mírný větřík, takže počasí poutníkům přeje. Přesto je úřady vybízejí, aby hodně pili a vyhnuli se dehydrataci.

K odborníkům, kteří jsou připraveni poutníkům asistovat, patří také poradce v oblasti výživy doktor Ádil Badr. Doporučil, aby se lidé vyvarovali kávy a čaje, které jsou močopudné a podílejí se na ztrátě tělesných tekutin. „Při vykonávání rituálů je třeba konzumovat dostatek vitamínů," řekl. Lidé trpící cukrovkou si mají s sebou brát svačiny a před modlením v každém případě pít vodu.

Nejvyšší duchovní nechali v posvátném okrsku zřídit pět poradenských center, jejichž personál, ovládající dohromady 32 jazyků, je připraven řešit dotazy poutníků. Za ekvivalent 2300 korun si v nich mohou poutníci obstarat kupon na odběr obětních zvířat, předplacené telefonní karty, pohlednice i příslušenství k mobilním telefonům.

Pouť doprovázejí velmi přísná bezpečnostní opatření. Na bezpečnost poutníků dohlíží 25.700 policistů, k případnému zásahu je připraveno 20.000 členů zdravotnického tý­mu.

Účast na pouti není pro muslima levnou záležitostí. Domácí poutníci za povolení platí v přepočtu až 113.000 korun, cizinci pak podle cen stanovených v jejich zemích.