Podle policie šestadvacetiletý řidič auta předtím na melbournském předměstí zaútočil na svého bratra. Policistům je prý útočník znám již z dřívějška kvůli násilnostem vůči rodinným příslušníkům a problémům s drogami. O víkendu byl obviněn z blíže neupřesněného kriminálního činu. Muž, který byl australskými médii identifikován jako James alias Dimitrious Gargasoulas, prý také trpí psychickou poruchou.

Čtěte také: Střelec z istanbulského klubu prý po konzultaci s IS změnil terč

"Domníváme se, že tento čin je spjat s útokem nožem, který se v dřívějších hodinách odehrál na jihovýchodě města. Pachatel byl zadržen. Neexistuje žádné další ohrožení veřejnosti," řekl novinářům šéf policejních vyšetřovatelů Stuart Bateson.

Policisté řidiče po útoku nožem pronásledovali ve svých vozech. Útočník před nimi chaoticky ujížděl městem a nakonec vjel na pěší zónu, kde začal srážet chodce.

Policisté nakonec se svým vozem narazili do útočníkova auta, obklíčili ho a zahájili palbu. Řidiče střelili do ruky a následně ho zatkli. Mezi oběťmi jsou muž a žena ve věku mezi 30 a 40 lety, desetileté dítě a další osoba. Čtyři děti jsou také mezi zraněnými, včetně tříměsíčního kojence, jehož kočárek auto převrátilo.

Okolnosti jsou neznámé

K incidentu došlo na rušné obchodní ulici procházející centrem Melbourne krátce před 14:00 místního času (4:00 SEČ). Svědkyně Sharon Baylisová odhadla, že auto se řítilo asi 60kilometrovou rychlostí.

"Nezastavil se, chodci se snažili uprchnout, ale dál je srážel," řekl tisku nejmenovaný očitý svědek. Další svědkyně, Kylie Clarková, se svěřila, že viděla "těla letět vzduchem".

Asi 1,5 kilometru od místa incidentu se v Melbourne odehrává tenisový turnaj Australian Open, jeho průběh ale útok nenarušil, napsal zpravodajský server BBC News. V centru města podle agentury AFP hlídkují po zuby ozbrojení policisté.

Austrálie také zvýšila pohotovost po prosincovém atentátu v Berlíně, kde kamion vjel do davu návštěvníků vánočního trhu a zabil 12 lidí.

Zdroj: Youtube