Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. Zadrženo bylo 57 lidí včetně několika novinářů. V Brestu na jihozápadě země byl v noci na dnešek zatčen Uladzimir Njakljajev, jeden z hlavních opozičních vůdců a kandidát na prezidenta ve volbách plánovaných na rok 2010.

Čtěte také: Evropa je naší budouností, řekl Tusk. Lídři zemí EU jsou pro jednotu

Opozice dnes po celé zemi pořádala mítinky a pochody, které byly protestem proti hospodářské a sociální politice režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Byly rovněž připomínkou 99. výročí vzniku Běloruské lidové republiky (BNR), které opozice každoročně oslavuje jako svátek prvního samostatného státního útvaru. Režim se k tradicím BNR nehlásí.

V Minsku se dnešní protestní akce uskutečnila pod názvem Pochod rozhořčených Bělorusů. "Demonstranty bijí, násilím je vytahují z davu, ženy vlečou za vlasy do přistavených autobusů," popsal západním novinářům dramatické střety v centru města demonstrant Aljaksandr Panamarjav. Dav skandoval "Dost" a "Hanba". Podle opozičního serveru Charta 97 a rozhlasové stanice Rádio Svoboda jdou počty zatčených do stovek.

Lidé chtějí změny

Demonstrace proti Lukašenkově politice se už dopoledne konaly ve městech Brest, Mohylov, Hrodna a Vicebsk. Na všech těchto místech byly úředně povoleny a zúčastnily se jich stovky demonstrantů.

Laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová v rozhovoru s novináři označila politiku Lukašenkova režimu za sebevražednou. "Lidé chtějí změny, místo nich je ale zatýkají. Státní moc ukazuje sílu a chce lidi zastrašit. Její tvrdost je nebezpečná a povede k výbuchu," řekla běloruská spisovatelka.

Lukašenko v minulých dnech obvinil z organizování demonstrací západní tajné služby, které prý opozici financují přes Polsko a Litvu. Běloruská policie už údajně zadržela několik desítek ozbrojených provokatérů vycvičených v táborech v Bělorusku a na Ukrajině.

V posledních dnech běloruské soudy udělily více než stovce příznivců opozice tresty vězení v délce tři až 15 dní, uvedla Vjasna.

Nepřehlédněte: Jedenáct lidí, které policie zadržela po útoku v Londýně, bylo propuštěno