Podle Paříže stroj patřil silám Muammara Kaddáfího a byl zasažen ve chvíli, kdy přistál na základně u Misuráty. Podle Francouzů budou spojenecké nálety v Libyi pokračovat maximálně několik týdnů.

Misuráta je největším městem ovládaným povstalci na západě země a podle agentury Reuters zde tanky libyjského vůdce v noci napadly nemocnici. Libyjská vláda informace o střetech popírá a tvrdí, že dodržuje příměří.

Podle ABC News se libyjské letadlo dostalo do vzduchu vůbec poprvé od minulého týdne, kdy nad Libyí začala platit bezletová zóna.

V Misurátě v noci na dnešek podle místních lékařů vládní jednotky ostřelovaly z děl a tanků zdravotnické objekty. Podle obyvatel města také Kaddáfího odstřelovači ze střech ohrožují ulice a v posledních hodinách zabili 16 lidí. Agentura AFP uvedla, že tanky ostřelovaly i rezidenční čtvrti. Podle Reuters Kaddáfího síly obsadily přístav v Misurátě, jenž byl dosud pod kontrolou povstalců. Ve městě tak uvízlo několik tisíc dělníků z Egypta a ze subsaharské Afriky, kteří chtěli po moři Libyi opustit.

Zprávy o bojích nelze potvrdit z nezávislých zdrojů. Libyjské ministerstvo zahraničí tvrdí, že vládní jednotky dodržují příměří v souladu s požadavkem RB OSN. Zároveň připouští, že velká část Misuráty je už čtvrtý den bez vody a elektřiny, popírá ale, že by armáda záměrně dodávky přerušila. Jde prý o „technický problém způsobený drancováním“.

Mezinárodní síly pokračují v bombardování vojenských cílů. V noci se ozvala silná exploze v Tripolisu a z blízkosti tamní vojenské základny stoupal dým. Stejné místo bylo podle libyjské armády terčem náletu i dnes.

Spojenci dnes také pokračovali v bombardování Kaddáfího pozic ve městě Sabhá. Francouzské letouny podnikly nálet zatím nejhlouběji v libyjském vnitrozemí. Cílem byla vojenská základna asi 250 kilometrů od pobřeží.

Libyjská oficiální média v noci na dnešek obvinila spojenecké síly z útoků na civilní cíle. Tisková agentura JANA oznámila, že po setmění byly dvakrát bombardovány obytné čtvrtě na východním předměstí Tripolisu, kde zahynul velký počet civilistů. Další následný útok byl prý veden proti záchranným týmům, které z trosek vyprošťovaly mrtvé.

Představitelé mezinárodní koalice ale obvinění odmítli. „Vojáci se maximálně snaží omezit nebezpečí civilních obětí,“ řekl britský ministr zahraničí William Hague. „Jediné síly, které bezohledně způsobují civilní ztráty, jsou jednotky Kaddáfího režimu,“ dodal.

Nálety budou pokračovat

Francie dnes prohlásila, že nálety sledující ochranu libyjských civilistů před Kaddáfího silami ještě nějakou dobu potrvají. „Zničení Kaddáfího vojenských kapacit je otázkou dní nebo týdnů, ale určitě ne měsíců,“ řekl ministr zahraničí Alain Juppé.

Libyjské jednotky se začínají potýkat s nedostatkem paliva. Podle Reuters představitelé režimu tvrdí, že k Libyi míří tanker, který by měl problém vyřešit. Vláda se ale obává, že plavidlo zastaví síly NATO, které kontrolují dodržování zbrojního embarga uvaleného na Tripolis RB OSN.

Italské velení zajišťující námořní blokádu dnes sdělilo, že NATO ještě nezachytilo žádné podezřelé plavidlo. Zároveň ovšem upozornilo, že zatím nelze zabezpečit kontrolu celé libyjského pobřeží, brzy by ale měl být k dispozici dostatek aliančních lodí.

Turecký parlament dnes schválil rozhodnutí vlády zapojit se do námořní blokády Libye. Z NATO zaznělo, že Ankara pošle ponorku a čtyři fregaty.

K mezinárodnímu tlaku na Libyi se dnes připojilo i Tunisko, které zmrazilo majetek Kaddáfímu a pěti členům jeho rodiny. Stejný krok už dříve udělaly další země, tuniské rozhodnutí ale může mít větší dopad. Podle Reuters má Libye v Tunisku mnoho investic, včetně hotelů nebo sítě čerpacích stanic. Většinu účtů přitom ovládají členové Kaddáfího rodiny.

Národní rada libyjských povstalců oznámila, že jmenovala šedesátiletého exilového ekonoma Alího Tarhúního odborníkem přechodné vlády pro ekonomiku a finance. Tarhúní žije ve Spojených státech. V roce 1978 ho Kaddáfího režim odsoudil v nepřítomnosti za opoziční činnost k smrti.