„Obdrželi jsme asi sto telefonátů. Na nahlášených místech zasahují experti s vycvičenými psy,“ uvedla moskevská policie. O událostech informovala ruská státní agentura TASS.

Mezi místy, která se stala terčem hoaxu, je například nákupní dům GUM na Rudém náměstí. Z několika předních moskevských univerzit museli být evakuování studenti i vyučující.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach (vlevo) a mluvčí Mark Adams.
Rozhodnuto. Olympijské hry budou v roce 2024 v Paříži, v roce 2028 v Los Angeles

„Každý telefonát prověřujeme. Bezpečnostní složky mají plné ruce práce,“ stojí v policejní zprávě.

Telefonáty se během dne ozývaly téměř současně.

„Vypadá to jako telefonní terorismus a nic jiného. Vše prověříme,“ uvádí policie. Kdo za telefonáty stojí zatím není jasné.

Bomby byly dále nahlášeny v prestižních hotelech Kosmos, Hvězda a Azimut Hotel Olympic Moskva. Kvůli hoaxům musely být také uzavřeny Lenigradské, Kazaňské, Kurské a Kievské nádraží.

Jak uvádí server The Moscow Times, anonymní telefonáty se objevily před několika dny i v dalších ruských městech. Například v neděli v Omsku, o den později pak v Čeljabinsku, Ufě, Stavropolu a Kopejsku. V úterý byly hlášeny v Permu, Novosibirsku a Jekatěrinburgu a dalších městěch.

Anonymní telefonáty byly prováděny přes internet. Žádná z hlášených bomb ale nebyla nalezena.

Mluvčí Kremlu Dmitryj Peskov řekl, že situaci nebude komentovat: „Zatím je to otázka pro speciální jednotky,“ vyjádřil se pro agenturu TASS.

Hrouda uvízlá v londýnské kanalizaci.
Londýnskou kanalizaci ucpala hrouda dlouhá jako polovina Karlova mostu