Plán sází na prevenci, rychlou léčbu konzumentů drog a posílení policejních kontrol k potlačení nezákonného obchodu s drogami. V této oblasti saské úřady úzce spolupracují s Českem.

Nejpostiženější je v Sasku region Vogtland, města Drážďany a Chemnitz (Saská Kamenice) a oblast na německé straně Krušných hor. Tam na 100 tisíc obyvatel připadá 164 závislých na pervitinu, kteří vyhledali lékařskou pomoc. Průměr v Sasku činí 123.

Primátor města Plauen (Plavno) Ralf Oberdorfer v dopise saské ministryni sociálních věcí Barbaře Klepschové boj s drogami kritizoval, podle něj není dostatečný. Mluvčí ministerstva ale uvedla, že řešení závislostí a prevence je úkolem místních úřadů. Připomněla také, že Sasko podporuje obce dotacemi na poradny a preventivní projekty. Letos na tyto účely vydá 7,3 milionu eur (přes 197 milionů Kč).

Mimo jiné dnes úřady při předávání narkotik dvěma mužům ze Saské Kamenice zadržely třicetiletého kurýra z Česka, uvedl server rozhlasové a televizní stanice MDR. V bytě v Saské Kamenici pak celníci zajistili zhruba 800 gramů marihuany a 25 tisíc eur (676 tisíc Kč) v hotovosti, které pravděpodobně pocházejí z obchodu s drogami.