„Díky Alláhovi, který umožnil zvítězit našim bratrům v Gwoze, je město nyní součástí islámského chalífátu," oznámil vůdce obávané skupiny na videu. Nezmínil přitom, jestli je podle něj území spojeno s chalífátem IS, nebo jde o „nový útvar" v rámci Nigérie.

Město Gwoza, které leží ve státě Borno nedaleko hranice s Kamerunem, islamisté obsadili již začátkem srpna. Armáda se město snažila osvobodit i za pomocí leteckých útoků, zřejmě však neúspěšně.

„Oni zemi nazývají Nigérií, my se nacházíme v islámském chalífátu, který nemá s Nigérií nic společného," říká Shekau, který je na na videu ozbrojen kalašnikovem a obklopen pěticí maskovaných ozbrojenců.

Záběry přestřelek

Po 25 minutovém monologu šéfa Boko Haram video ukazuje záběry bojovníků odpalujících střely, zachycuje přestřelky v ulicích a popravy mužů v civilních šatech.

Spojené státy šéfa islamistické skupiny již dříve označily za „globálního teroristu", na jeho hlavu vypsaly odměnu ve výši sedmi milionů dolarů (asi 147 milionů Kč). Koncem května zařadila hnutí na seznam teroristických organizací Rada bezpečnosti OSN.

Od dubna se pod kontrolu radikálů z Boko Haram dostala řada měst a oblastí na severovýchodě země, odkud se armáda stáhla. Řada analytiků upozorňuje, že strategie skupiny se posunula od gerilových praktik k útokům zaměřeným na uchvácení území.

Členové hnutí Boko Haram rozpoutali v poslední době nevídanou vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat i do hlavního města Abuje. Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3000 lidí. Od roku 2009 zemřelo v bojích mezi Boko Haram a nigerijskou armádou více než 10.000 lidí.

V dubnu milice Boko Haram unesly přes 270 dívek z gymnázia v Chiboku, z nichž většina je stále v zajetí.