Podle webové stránky manévrů je cílem procvičit souhru velení a jednotek v obraně před hrozbou hybridní války. Jednotlivé fáze cvičení se odehrají na řadě vojenských cvičišť po celé zemi, například seskok polských, amerických a britských výsadkářů, přemostění Visly pro kolonu stovek vozidel směřujících do Pobaltí, noční útok 35 vrtulníků či likvidace následků použití zbraní hromadného ničení.

Do cvičení se má zapojit 14.000 amerických a 12.000 polských vojáků, tři tisícovky vozidel, 105 letadel a vrtulníků a 12 lodí. Přidat se mají i alianční síly velmi rychlé reakce.

Cvičení Anakonda se v Polsku pořádají v sudých letech od roku 2006. Až dosud se jich zúčastnilo na 50.000 vojáků. Letošní manévry jsou dosud nejrozsáhlejší. Konají se měsíc před summitem NATO ve Varšavě, od kterého se očekávají rozhodnutí ohledně posílení východního křídla aliance rozmístěním aliančních sil v Polsku a Pobaltí. Tyto země se zvláště obávají ruského postupu po anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny, který bývá označován za hybridní válku.