Podle statistik, na které se deník odvolává, policie letos každý měsíc řešila v průměru 424 pokusů o sebevraždu, loni jich bylo měsíčně o 76 méně. Do letošního září se svým životem skoncovalo asi 2870 Poláků.

Odborníci varují, že daleko častěji než ještě před několika lety lidi k sebevraždám dohánějí ekonomické potíže. „Dříve na to měly vliv osobní problémy nebo milostná zklamání," připomíná sociální psycholog Zbigniew Nencki. „Nedostatek peněz, nezaměstnanost nebo mobbing jsou tou poslední kapkou, kvůli níž pohár přeteče a lidé si sáhnou na život," dodal.

Rzeczpospolita uvádí příklad padesátníka z Lodži, který se chtěl zabít, protože mu byl odpojen proud. Účty přestal platit kvůli tomu, že ze zdravotních důvodů nemohl chodit do práce. Zachránili ho policisté a hasiči, když se smyčkou na krku seděl na okně.

Ponižování od nadřízených

Poláky trápí také mobbing. Lodžská prokuratura vyšetřuje případ mladé pracovnice sociálního úřadu v tomto městě, která si lehla pod přijíždějící vlak. Její blízcí nepochybují o tom, že ji k sebevraždě dohnaly problémy v práci. Přítelkyni si stěžovala, že s ní nadřízení špatně zacházeli, dokonce ji prý ponižovali. Minulý měsíc se asi dvě stovky lodžských sociálních pracovníků sešly na protestní akci před městským úřadem a žádaly, aby lidé odpovědní za šikanování a smrt jejich kolegyně byli pohnáni k zodpovědnosti.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Polská ekonomika ale v letošním druhém čtvrtletí stoupla pouze o 2,4 procenta po růstu o 3,5 procenta v předchozích třech měsících. To naznačuje, že se ani této zemi nevyhýbají negativní dopady dluhové krize v eurozóně. V září bylo v Polsku bez práce 12,4 procenta lidí, o 0,6 procentního bodu více než v tom samém období před rokem.