Diamant zmizel při zahájení mezinárodního veletrhu zlatníků. Podle obvyklého scénáře. Čínská zlodějka se vydávala za zákaznici a během okamžiku vyměnila kámen za falzifikát a ten pravý předala komplicovi. Ochrance se její chování nelíbilo a zadržela ji. Její společník unikl.

KLYSTÝR NEPOMOHL, DIAMANT ZMIZEL

Ruská kriminálka jej však zadržela na letišti. Číňan putoval do nemocnice, kde mu propláchli žaludek i střeva, aby se zjistilo, zda nemá cenný kámen ukrytý v útrobách. Bohužel. Ukázalo se, že dvojice měla ještě spolupracovnici, která včas odletěla do Číny.

Nenechte si ujít: Schindlerův seznam je opět na prodej. Za 65 milionů korun v aukci

Povedení „turisté" jezdili do Ruska na šperkařské veletrhy často. Žádná z firem, jež se výstav účastní a které policie kontaktovala, ztrátu šperků nepřiznala. Kvůli obavám ze ztráty pověsti. Experti odhadují, že každý desátý briliant nebo šperk z drahého kovu ve světě má za sebou kriminální minulost.

FALZIFIKÁTY Z TISKÁREN

V Bangkoku předloni zadrželi čínskou zlodějku. V jejím zažívacím traktu objevili diamant za 277 tisíc dolarů (přes 7 milionů korun). Ten zmizel na výstavě, která právě probíhala v thajské metropoli. Francouzská policie zase loni zadržela trojici, která podobným způsobem odcizila v Monaku prsten za 520 tisíc dolarů (13,3 milionu Kč). Zloději si falešné prsteny a brilianty určené k záměně stále častěji vyrábějí na pořád lepších a lepších 3D tiskárnách.

Přečtěte si: Zahraniční agentury označují Zemana za kontroverzního politika