Rakouský meteorologický institut (ZAMG) informoval, že díky naměřené hodnotě ve Weidhofenu byl překonán dosavadní rekord 38,1 stupně, který byl zaznamenán v témže městě.

Nová rekordní hodnota je podle APA důsledkem překvapivě výrazného odpoledního nárůstu teplot. Ještě krátce před zaznamenaným rekordem bylo ve Waidhofenu „jen" 36,7 stupně.

Vedro dnes bylo také v dolnorakouské metropoli Sankt Pölten, kde bylo po 16:00 SELČ naměřeno 37,1 stupně, což je nový červnový rekord v tomto městě.

Dnešek je pro Rakousko dosud nejteplejším dnem letošního roku. Více než 30 stupňů meteorologové naměřili na 198 stanicích, nad 35 stupňů Celsia ukázaly teploměry na nejméně patnácti místech.

V Německu největší vedra vystřídaly bouřky, které v noci na dnešek podle agentury DPA udeřily ve spolkových zemích Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko, Severní Porýní-Vestfálsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Porýní-Falc a Sársko.

Blesky způsobily požáry

V Brémách a šesti okresech Dolního Saska hořelo několik objektů poté, co do nich udeřil blesk. Jenom v Brémách měli hasiči a policie kvůli počasí téměř stovku výjezdů. Ještě vícekrát vyjížděli v Hamburku kvůli zatopeným ulicím a sklepům.

V Meklenbursku-Předním Pomořansku na severu Německa způsobily letní bouřky místy značné škody. V Rostocku vyvracel vítr stromy. V severoněmeckém Arendsee se od blesku vznítila stodola a zcela vyhořela. Zraněn nebyl nikdo, ale škodu hasiči předběžně vyčíslili na 100.000 eur (téměř 2,6 milionu korun).

V Brunsbüttelu na severu Německa se pod masou napršené vody zhroutila střecha supermarketu. Zaměstnanci se včas uchýlili do bezpečí.

Ve městě Gütersloh v Severním Porýní-Vestfálsku bylo podle policie zatopeno 120 sklepů a podzemních garáží.

Extrémní počasí na mnoha místech Německa zatěžuje také dálnice, které byly v předchozích týdnech nejdřív částečně zaplaveny a v uplynulých dnech na ně pražilo slunce. Vozovka tak na mnoha místech popraskala.

Po vedrech posledních dnů Německo očekává v pátek nestálé počasí s mírnými teplotami. Podobný ráz počasí včetně bouřek se postupně přesouvá také do České republiky, kde však dnes ještě mnohé meteorologické stanice zaznamenaly teplotní rekordy.