Dvoupatrový památkově chráněný dům, v němž Hitler strávil první roky života, patří jisté důchodkyni, ale ta se ke sporu nevyjadřuje. Hlavním nájemcem nemovitosti je ministerstvo vnitra, přes rok už je ale budova prázdná a jen se jedná o tom, jak s ní naložit.

Dost pamětních míst

Socialistický předchůdce současného starosty chtěl, aby na místě, kde spatřil světa strůjce jednoho z nejhrůznějších režimů v dějinách, vznikl Dům míru, který by sloužil pro sociální projekty a výstavy. Současný starosta Waidbacher sice na jednu stranu tvrdí, že je „otevřený vůči všem nápadům", dal by ale přednost, aby se stavba využívala k bydlení. „V okolí je pamětních míst už dost," řekl Waidbacher listu Kurier. „Hitler u nás ve městě strávil první tři roky života a jistě nešlo o období, které by ho nejvíce ovlivnilo. Jako město nejsme ochotni vzít na sebe odpovědnost za to, že vypukla druhá světová válka," uvedl starosta v dnešním vydání deníku Der Standard.

Se ctí

Mezi odpůrce návrhu konzervativního starosty patří poslankyně hornorakouského zemského sněmu Maria Buchmayrová. Tvrdí, že by Braunau coby Hitlerovo rodiště mělo s tímto dědictvím naložit se ctí. Podle ní by nemovitost měl koupit rakouský stát. Podporuje nápad jednoho historika udělat z Hitlerova rodiště Dům odpovědnosti, kde by se stýkali dobrovolníci ze zemí Evropské unie, společně žili, pracovali a debatovali.

Hitler se v Braunau narodil 20. dubna 1889. Po dobu války byla ulice na Salcburském předměstí, na níž stojí jeho rodný dům, přejmenována na Adolf-Hitler-Strasse. Za nacistické éry byla budova ozdobena hákovými kříži a konaly se u ní oslavy Hitlerových narozenin.